Platforma Code for Montenegro će omogućiti da udruživanjem i uz pomoć tehnologije rješavamo probleme i izazove građana

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sastala se sa Dženifer Palka, civilnom aktivistkinjom i osnivačicom Code for America, jednog od najvećih tehnoloških pokreta, koja će svojim iskustvom i najboljim praksama pomoći u daljem razvoju istog koncepta i u Crnoj Gori – Code for Montenegro.

“Jedna od 25 ljudi koji su najviše oblikovali poslednjih 25 godina po magazinu Wired, svijet prepoznaje po “kodiranju bolje vlade”, nama pomaže u pokretanju tehnologa iz Crne Gore i svijeta da zajedno sa javnim službenicima uz pomoć open data i tehnologije rješavamo izazove građana”, poručila je Srzentić.

Krajem prošle godine, kako je navela, uspostavljena je, a sada se radi na realizaciji Code for Montenegro platforme za uključivanje relevantnih aktera u rješavanju problema i izazova građana Crne Gore kako bi se podstaklo uduživanje svih, a agilne prakse iz privatne industrije prenijele na javnu upravu.

“Kroz Code for Montenegro želimo podstaći povezivanje građana i tehnologa iz Crne Gore, regiona i svijeta i kao rezultat učiniti dostupnim inovacije koje olakšavaju živote građanima. To ćemo uraditi uz pomoć Code for Montenegro platforme koja će omogućiti veće uključivanje građana u oblikovanju javnih politika i programa od interesa za sve, pomaganje tehnologa u razvoju platformi otvorenog koda koje rješavaju svakodnevne izazove naših građana i doprinose u promociji otvorenosti i tehnologija u javnoj upravi”, pojasnila je Srzentić.

Još jednom je istakla da su građanke i građani u središtu razvoja svih javnih usluga i cjelokuonog procesa digitalne transformacije.

“Zato spajamo građane sa tehnologijom, javne službenike sa našim partnerima iz privatnog, ICT, civilnog sektora iz Crne Gore i inostranstva, a sve sa ciljem boljeg života građana i smislenih promjena kroz tehnologiju i dizajn. Gradimo javnu upravu 21. vijeka”, poruka je Srzentić.

Check Also

Ukupan promet na Montenegroberzi u decembru 12,9 miliona

Ukupan promet na Montenegroberzi u decembru prošle godine je iznosio 12,96 miliona eura i bio …

Leave a Reply

Your email address will not be published.