Microsoft ulaže 50 miliona dolara u rafineriju za održivo gorivo za avione

Dodajte komentar

Microsoft (MSFT.O) ulaže 50 miliona dolara u postrojenje LanzaJet u Džordžiji koje će sledeće godine proizvoditi održivo mlazno gorivo (SAF) iz etanola.

Vazduhoplovna industrija se smatra jednom od najzahtjevijih za dekarbonizaciju (smanjenje emisije CO2). Održivo/obnovljivo avio gorivo činilo je u 2019. godini manje od 0,1% trenutne globalne potražnje ili 330 miliona tona goriva. Vlade i investitori pokušavaju da pojačaju podsticaje za proizvodnju SAF goriva sa nižim emisijama CO2.

Kompanija LanzaJet, sa sjedištem u Čikagu, saopštila je prošle sedmice da im je završnoj fazi projekat biorafinerije Freedom Pines Fuels, te da su im planovi za 2023. godinu početak proizvodnje 10 miliona galona SAF goriva i obnovljivog dizela od održivog etanola, uključujući otpad i ostale sirovine.

Naftne kompanije, aviokompanije i druge kompanije za trgovinu naftom, uključujući Suncor Energi Inc., British Airways i Shell, takođe osnivaju slične kompanije.

Bijela kuća je prošle godine saopštila da želi da smanji emisiju CO2 koja dolazi od vazduhoplovne industrije za 20 odsto do 2030. godine, pošto se aviokompanije suočavaju sa pritiskom ekoloških grupa da smanje emisiju CO2.

Bajdenova administracija je promovisala poreske olakšice za proizvodnju SAF goriva kao dio svog zakonodavstva u okviru legislative Build Back Better, a koja je trenutno u zastoju u Kongresu. Ovo je samo jedan od načina da se aviokompanije podstaknu da koriste SAF gorivo.

Evropska unija ima za cilj da poveća količinu SAF-a pomiješanog sa naftnim mlaznim gorivom na 63% do 2050. godine.

Microsoft je 2020. godine oformio Fond za klimatske inovacije kako bi uložio milijardu dolara u naredne četiri godine sa ciljem ubrzavanja razvoja tehnologija koje doprinose smanjenju emisije CO2.

Izvor: Avioportal.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *