Ekonomije u pandemiji – dobitnici i gubitnici

Dodajte komentar

Iako pandemija korona virusa još nije gotova, brojne ekonomije država članica međunarodne ekonomske organizacije OECD se vraćaju u normalu nakon katastrofalne 2020. godine.

The Economist je u svojoj analizi sagledao ekonomske dobitnike i gubitnike pandemije. Prikupljeni su podaci o pet ekonomskih i finansijskih pokazatelja – BDP-u, prihodima domaćinstava, performansama na berzi, kapitalnoj potrošnji i državnom zaduženju – za 23 države.

U analizi se navodi da je stopa nezaposlenosti vratila na pre-covid brojke, a da su prihodi u domaćinstvima u prosjeku veći nego prije pandemije. Ipak, ako se pogledaju podaci za pojedinačne zemlje, primjetno je da ima jasnih pobjednika i gubitnika.

Prema vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP) Irska je najveći ekonomski pobjednik u pandemiji – BDP ove države porastao je gotovo za četvrtinu (22,3 posto) od četvrtog kvartala 2019, do trećeg kvartala 2021. godine.

Ekonomski dobitnici i gubitnici pandemije

Promjena BDP-a u 23 države OECD-a od četvrtog kvartala

Čile je na drugom mjestu sa porastom BDP-a od 10,4 posto.

Norveška Poljska, Danska i Švedska bilježe rast BDP-a između 2 i 3,5 posto.

Ekonomije evropskih država kao što su Velika Britanija, Portugal, Španija i Italija najjače su pogođene korana virusom, i podaci pokazuju da se još nisu oporavile od pandemije, sa padom BDP-a od 1,3 do 6,6 posto.

U analizi Economista se navodi da su ekonomije nekih država bile puno osjetljivije na uvođenje zabrana putovanja tokom pandemije – posebno one u južnoj Evropi, koje se uveliko oslanjaju na turizam. S druge strane, Belgija i Velika Britanija su pretrpjele veliki broj zaraženih

U grafici detaljnije istražite ekonomske efekte pandemije na 23 analizirane države.

Izvor: Aljazeera Balkans

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *