Dramatično predviđanje slavnog investitora: ‘Američko tržište doživjeće krah! Ni FED ih neće spasiti‘

Dodajte komentar

Slavni investitor Jeremy Grantham (83) u svojoj objavi najavio je sigurni krah američkog dioničkog tržišta. Grantham predviđa pad cijene dionica od 50 posto, čak i u slučaju intervencije Federalnih rezervi.

Jeremy Grantham suosnivač je investicione kuće Gratham, Mayo & van Otterlo koja upravlja s imovinom od 118 milijardi dolara, a poznat je po tome što je u više navrata najavio pucanje različitih imovinskih balona. U kasnim osamdesetima prepoznao je znakove prenaduvanosti japanskog tržišta nekretnina i dionica, u devedesetima je pak uspješno izbjegavao investiranje u tehnološke dionice prije pucanja dot-com balona, a u svojoj pisanoj evaluaciji detaljno je pojasnio uzroke prenaduvanih kreditne krize 2007.-2008. godine. U osnovi se njegova investiciona strategija svodi na prepoznavanje prenaduvanih cijena pojedinih vrsta imovine te njihovo izbjegavanje.

Trenutno stanje na američkom tržištu Grantham opisuje kao ‘super balon; jedan od četiri najveća u zadnjih stotinu godina. Vjeruje da će izduvavavanje ovog mjehura biti dramatično kao ono 1929. godine, pucanje dot-coma 2000. godine te finansijska kriza 2008 godine. Očekuje vraćanje dioničkih indeksa u njihovu statističku ‘normalu’, ili možda čak na niže nivoe.

Grantham je sada prognozirao pad najvažnijeg indeksa – S&P 500 – od blizu 50 posto. Treba primijetiti da su neki indeksi, poput tehnološkog Nasdaqa, ovoga mjeseca već pali više od 8 posto, a čini se da se taj trend nastavlja.

‘Nisam bio toliko siguran oko ovoga balona prije godinu dana, kao što sam bio siguran u tehnološki balon 2000. godine, i kao što sam bio siguran oko Japana ili balona 2007. Razmišljao sam tada kako je ispuhivanje izgledno, ali ne i sigurno. Danas osjećam da je blizu sigurnog’, izjavio je Grantham.

Prema njegovim analizama postoji obilje dokaza o prenaduvanosti dioničkog balona. Prvi jasni znakovi bili su vidljivi još u februaru 2021. godine kada su počele padati razne visokospekulativne dionice i fondovi. Od tada je, recimo, spekulativni fond Cathy Wood – Ark Innovation ETF – pao 52 posto. Uz to, Grantham na tržištu prepoznaje i znakove ludog ponašanja investitora koji mahnito kupuju tzv. meme dionice, a u cijelu investicionu atmosferu uklapa se divljanje cijena i ekstremna volatilnost kripto tržišta.

‘Lista svega što čini super balon je u finalnoj fazi sastavljanja i divlje izduvavanje može početi u svakom trenutku. Kad se pesimizam vrati na tržišta, suočićemo se s potencijalno najvećim urušavanjem percipiranog bogatstva u američkoj istoriji’, tvrdi Grantham. Ukupne gubitke procijenio je na 35 hiljada milijardi dolara.

Inače, ovaj slavni investitor super balone osim na dioničkom u ovom trenutku vidi i na obvezničkom tržištu, kao i tržištu dobara. Stanje na nekretninskom tržištu ocjenjuje pak kao najveći i najekstremniji globalni balon.

Jedan od razloga zbog čega vjeruje u pucanje balona na dioničkom tržištu je to što se centralna banka uz relativno visoku inflaciju neće usuditi da podstiče ekonomiju tako što će spuštati kamatne stope ili otkupljivati obveznice.

‘Sve ima svoje posljedice i ovoga puta posljedice mogu ali i ne moraju uključivati neizdrživu inflaciju. Ali definitivno uključuju najopasniju vrstu precijenjenosti imovine u finansijskoj istoriji’, zaključio je Gratham.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *