Spajić, Foto: Gov.me

Spajić: Crnoj Gori do sada devet miliona eura koristi od hedžinga

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) platilo je drugu ratu kredita za prioritetnu dionicu auto-puta, a zbog hedžing aranžmana je ostvarena ušteda od 5,15 milion eura, saopšteno je iz tog resora.

– Da nije urađen hedžing aranžman, umjesto sadašnjih 28,96 miliona eura – državu bi druga rata kineskog kredita koštala 34,11 miliona eura prema srednjem kursu Centralne banke na datum dospjeća obaveza. Ušteda kod kamate iznosi 4,11 miliona eura, a kod glavnice 1,04 miliona eura – navode oni.

Prema njihovim riječima, ukupna dosadašnja ušteda budžeta Crne Gore iznosi devet miliona eura kroz dvije rate, koje su dospjele na naplatu 21. jula prošle godine i 21. januara ove godin, a kako su kazali, kod prve rate ušteda je, zahvaljujući hedžing aranžmanu, bila 3,91 miliona eura,

Kazali su da je ostvarenim rezultatom ispunjeno obećanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića koji je u julu prošle godine, kada je ovaj resor Vlade zaštitio od valutnog rizika povučena sredstva iz kineskog kredita, izjavio da će Crna Gora imati benefite od hedžing aranžmana.

– Hedžing je do sada donio korist državnom budžetu od devet miliona eura. Pokazali smo da su nam najvažniji građani. Zato – niko neće zaustaviti, niti ćemo dozvoliti da ugrozi ekonomsku reformu “Evropa sad!” za bolje uslove života građana Crne Gore – poručio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Iz njegovog resora ističu da ukupan iznos druge rate kredita, koji je plaćen kineskoj Exim banci, iznosi 38,67 miliona dolara, od čega se na otplatu glavnice odnosi 30,47 miliona, a na kamatu 8,2 miliona dolara.

– Iznos od 27,73 miliona eura država Crna Gora je, po tom osnovu, platila bankama u eurima za glavnicu i kamatu, dok su četiri banke iz hedžing aranžmana državi uplatile 37,28 miliona dolara za Exim banku. Ukupno, Crnu Goru je druga rata kredita koštala 28,96 miliona eura, jer taj konačni iznos uključuje i dodatni nehedžovani dio glavnice i kamate od 1,4 miliona dolara (1,23 miliona eura) – kazali su oni.

Prema njihovim riječima, Crna Gora je ljetos, zahvaljujući uspješnim pregovorima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, zaštitila od valutnog rizika cjelokupan dotadašnji povučeni iznos sredstava iz kineskog kredita od 818 miliona dolara.

– Hedžing aranžman je najavljen i za ostatak novca do ugovorenih 944 miliona dolara po povlačenju svih sredstava do ukupnog iznosa. Povučena dosadašnja sredstva iz kredita sa Exim bankom za gradnju dionice auto-puta iznose 851,96 miliona dolara, što prema ugovorenom fiksnom kursu EUR/USD (1,3718) iznosi 621,05 miliona eura, odnosno 751,42 miliona eura po srednjem kursu CBCG na 21. januar 2022. godine – navode iz Ministarstva i dodaju da je kredit za prioritetnu dionicu auto-puta od Podgorice do Kolašina ugovoren 2014. godine u dolarima po kamatnoj stopi od dva odsto – zahvaljujući prošlogodišnjem hedžing aranžmanu.

– Crna Gora obezbjeđuje američke dolare po značajno povoljnijim uslovima iz hedžing aranžmana, prema kojima se obavlja konverzija glavnice po kursu EUR/USD od 1,18, uz smanjenu kamatu po prosječnoj stopi od 0,88 odsto – navode oni.

Podsjećaju da je Ministarstvo prošle godine skinulo oznaku tajnosti sa dokumentacije za hedžing aranžman, koja se dostavlja zainteresovanima na zahtjev, što je ministar obećao da će uraditi odmah nakon prevazilaženja ograničenja sa banakama, prenosi Pobjeda.

– Iz nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu pozdravila je tada postupak ministra Spajića, ocjenjujući da je u interesu građana – zaključili su u saopštenju.

Check Also

Generacija Z na luksuz gleda potpuno drugačije i brendovi moraju da se prilagode

Prošlo je nekoliko godina otkako su se trgovci dijamantima, dragim kamenjem i uopšte nakitom najviše …

One comment

  1. Ovo recikliranje da spajki bude u Twitteranjskim naslovima koje niko realno ne provjerava postaje dodatno nasilje spajki ekipice.

    Alo Harvard objavi šta se dešava na presjeku nakon dvije godine.

    A kao što nije bilo odluke nih sto miliona gubitka da li postoji ovih desetak mil dobitka?

Leave a Reply

Your email address will not be published.