U Crnoj Gori 7,6 hiljada turista, 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine

Dodajte komentar

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 7,6 hiljada turista, što je 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Ana Tripković Marković.

Ona je agenciji Mediabiro kazala da na Žabljaku boravi 18 odsto više turista u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Kolašinu taj broj udvostručen.

„Od 18. decembra, kada je zvanično počela zimska turistička sezona, u prosjeku smo bilježili rast broja turista od 76 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekla je Tripković Marković.

Kada je riječ o strukturi gostiju, ona navodi da, pored domaćih gostiju, u Crnoj Gori borave turisti iz Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i iz Ukrajine i Rusije.

Tripković Marković dodaje da se bilježi i određeni broj turista iz Češke, Hrvatske i Turske.

Upitana kako su zadovoljni dosadašnjim tokom zimske turističke sezone, Tripković Marković je kazala da su i pored izazovne epidemiloške situacije zadovoljni u kom pravcu ide ova sezona.

„To pokazuju i podaci o broju prodatih ski pasova, podaci o broju prodatih ulaznica u nacionalnim parkovima i podaci o naplaćenim namjenskim prihodima. Tako da, ukoliko je ovo indikator početka turističe sezone, onda imamo razloga za optimizam“, poručila je Tripković Marković.

Ona napominje da su u stalnom kontaku sa lokalnim turističkim organizacijama, ali je prije svega sa onim organizacijama sa sjevera.

„Možemo da kažemo da su i oni zadovoljni. Dobra je popunjenost ne samo tokom praznika, nego su i najave dobre. Ono što njih najviše ohrabrilo do sada jesu vremenski uslovi, koji su vrlo povoljni“, rekla je Tripković Marković.

Kako je kazala, ukoliko vremenski uslovi nastave da budu povoljni, mogu se nadati uspješnoj zimskoj sezoni.

Kada je u pitanju glavna turistička sezona, Tripković Marković kaže da su oprezni u prognozama, jer prije par mjeseci niko nije očekivao ovoliki porast broja novozaraženih.

„Ali, imajući u vidu da smo ostvarili ovako dobre rezultate uz nepovoljne epidemiloške uslove, onda imamo razloga da budemo optimisti i kada je glavna turistička sezona u pitanju“, ocijenila je Tripković Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *