Nastavljen izvoz grita iz Bijele nakon pola godine pauze

Dodajte komentar

Sa prostora nekadašnjeg brodogradilišta Bijela nastavlja se izvoz grita koji je bio u zastoju šest mjeseci. Juče je stigao brod “Muzafer bej“ na koji će biti ukrcano oko 5.000 tona opasnog grita, a isplovljenje je najavljeno u ponedjeljak.

Za subotu je najavljen dolazak i drugog broda pa se očekuje kontinuirani izvoz grita i kontaminiranog zemljišta kako bi se okončao proces remedijacije započet u julu 2018. godine.

Do sada je u Španiju, uključujući i ovu isporuku, izvezeno oko 61.000 tona grita, 115 tona ulja transportovano u Grčku a u Portugal se izvoze vreće u kojima je bio spakovan grit. Kako je ranije saopšteno prilikom posjete ministra Ratka Mitrovića Bijeloj, ostalo je za izvoz oko 55.000 tona kontaminirane zemlje, par hiljada tona grita i oko 170 tona ulja.

Posljednji brod je u Bijeloj bio 15. jula 2021. i od tada je došlo do zastoja u poslu koji realizuje francuska kompanija Valgo. Posao na prostoru nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta počeo je u julu 2018. godine a izvoz grita zaustavljen je u avgustu naredne i ponovo nastavljen u aprilu 2021. Lani je ponovo došlo do zastoja a konačno je izvoz nastavljen poslije šest mjeseci pauze.

Svjetska banka je za saniranje „crne ekološke tačke“ u Bijeloj obezbijedila 23 miliona eura a isplaćeno je, kako je ranije saopšteno, oko 11 miliona.

– Izuzetno strogi kovid protokoli su primijenjeni na kompletan projekat i u tim uslovima je nastavljen ovaj važan projekat kojim se čisti jedna od četiri ,,crne ekološke tačke“ – saopštili su nam iz Valga.

UGOVOR

Aneksom 2 Ugovora između Vlade i novog koncesionara Konzorcijuma Adriatik Marinas DOO (Adriatic Marinas) Tivat i Draj doks (Dry Docks World – Dubai LLC), Ujedinjeni Arapski Emirati prolongiran je rok za završetak remedijacije, a novi datum je 31. decembar 2022. godine. Na prostoru nekadašnjeg brodogradilišta biće izgrađen centar za remont jahti i mega jahti.

Kompanija Adriatik 42, koja upravlja brodogradilištem u Bijeloj, dobila je urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju postojećih objekata. Shodno odredbama Ugovora, koncesionar je u obavezi da adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na koncesionom području u periodu od 30 godina, u skladu sa biznis planom i investicionim planom koji su dati kao prilog Ugovora i u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine iznosi 20 miliona eura. Ugovorom je predviđeno da investicioni period počinje teći od dana predaje izvještaja eksperta kojim se potvrđuje da je koncesiono područje očišćeno od zagađenja, kako bi koncesionar započeo realizaciju investicionog plana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *