Kraj pandemije moguć već ove godine?

Dodajte komentar

Pandemija koronavirusa mogla bi da bude gotova ove godine, ukoliko se reši globalna nejednakost u procesu vakcinacije i liječenja, rekao je zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zadužen za vanredne situacije Majkl Rajan, prenosi Axios.

Rajan je rekao da je šansa da je najgore već prošlo i da će korona postati “dio ekosistema”, uz mogućnost da koronavorus uvek bude prisutan.

“Postoji šansa da se vanredno stanje u javnom zdravstvu završi ove godine ukoliko uradimo stvari o kojima smo pričali. Moramo da dođemo do niskih nivoa incidencije bolesti sa maksimalnom vakcinacijom populacije, tako da niko ne mora da umre”, rekao je Rajan.

Prethodno je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio da da je svet na ivici “katastrofalnog moralnog neuspjeha” zbog nejednake distribucije vakcine protiv koronavirusa.

Dok se siromašnije zemlje bore da nabave i distribuiraju vakcine, bogatije zemlje kao šte je SAD imaju višak vakcina i počinju sa ohrabrivanjem stanovništva da prime buster dozu.

“Neću da ćutim na to što kompanije i zemlje koje kontrolišu globalnu nabavku vakcina misle da bi siromašniji u svijetu trebalo da se zadovolje sa ostacima”, rekao je Adhanom Gebrejesus.

Izvor: Nova Ekonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *