Ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori – vrijednost 6,3 milijarde eura

Dodajte komentar

Nova ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori sadrži 152 projekta, a ukupna procijenjena vrijednost je 6,3 milijarde evra.

Riječ je o projektima iz energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, komunalne infrastrukture, zdravstva, prosvete, kulture, sporta i digitalne infrastrukture koji bi se gradili novcem iz državnog budžeta, te državnih preduzeća, evropskih projekata, kredita ili kroz javno-privatno partnerstvo, pišu Vijesti.

U području energetike nalazi se 13 projekata, čija je ukupna vrijednost milijardu i 61 milion eura.

Najviše vrijedi HE Komarnica, čiji su troškovi izgradnje procijenjeni na 271 milion eura. Tu hidroelektranu gradila bi Elektroprivreda CG od svog novca i kroz povoljne kredite.

Na listi je i izgradnja Jadranko-jonskog gasovoda, odnosno dionice kroz Crnu Goru, čija je vrijednost 210 miliona eura. Predviđena je i obnova TE Pljevlja i toplifikacija grada, vrijedna 61 milion eura. Još u novembru 2019. za taj projekat je izabran kineski DEC, sa domaćim partnerima Bemaxom, BB Solarom i Permonteom.

Predviđena je, između ostalog, i izgradnja vjetroelektrane Gvozd vrijedne 61 milion eura, kao i plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano vrijedne 50,4 miliona eura. Za širenje i unaprjeđenje prenosne i distrubucijske mreže potrebno je 210 miliona eura.

Planirano je 14 saobraćajnih projekata, a ukupna vrednost je 3,7 milijardi eura.

Na spisku se nalaze sve četiri preostale dionice auto-puta Bar – Boljare, za koje će trebati 1,7 milijardi eura. Za dionicu Mateševo – Andrijevica, za koju vlada očekuje povoljne evropske kredite i da će gradnja početi krajem ove godine, potrebno je 295 miliona eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Za dionicu Bar Đurmani – Farmaci treba 440 miliona eura, za Farmaci – Smokovac 233 miliona, a za dio od Andrijevice do granice sa Srbijom 731 milion eura.

Na listi se nalazi i tzv. primorska varijanta Jadransko-jonskog auto-puta, čiji su troškovi izgradnje procijenjeni na milijardu i 13 miliona eura.

Na spisku, međutim, nema tzv. kopnene varijante Jadransko-jonskog auto-puta. Ta dionica nalazi se u programu Crna Gora sad – saobraćajni krvotok, kojeg je predstavio crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u novembru 2021. godine.

Ministarstvo kapitalnih investicija prije usvajanja ove liste vladi je dalo mišljenje da je u prostorni plan potrebno uvrstiti kopnenu varijantu Jadransko-jonskog auto-puta, a da je prioritet sada primorska varijanta brze saobraćajnice jer ima veći stepen pripremljenosti projekata.

Na spisku se nalazi i obnova preostalih dionica željezničke pruge od Bara do granice sa Srbijom za šta je potrebno 246,5 miliona eura, kao i modernizacija željezničke pruge Podgorica – Tuzi do granice s Albanijom u vrijednosti od 84,4 miliona eura.

Predviđeno je i produbljivanje dna u vodenom području Luke Bar i unapređenje lučke infrastrukture u vrijednosti od 30,5 miliona eura, kao i modernizacija Aerodroma Podgorica (94,8 miliona eura) i Aerodroma Tivat (72,1 milion eura).

Na listi je i brza saobraćajnica Podgorica – Nikšić – Sarajevo, za koju će biti potrebano 275 miliona eura, a nalazi se u predlogu djelimičnog finansiranja iz evropskih fondova. Predviđena je i izgradnja željezničke pruge Nikšić – Trebinje, vrijedne 180 miliona eura.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *