Srđa Keković, foto MediaBiro

Sindikat traži ograničenje cijene goriva

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kome izražava zabrinutost zbog aktuelnog poskupljenja nafte i njenih derivata, ali i porasta cijena osnovnih životnih namirnica. On predlaže da Vlada limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru.

“Naime, već deseti put u posljednjih godinu dana dolazi po poskupljenja goriva pa je tako benzin u nominalnom iznosu poskupio 24 centa po litru, a euro dizel 18 centi po litru, odnosno u procentualnom iznosu cca 20 odsto. Smatramo da je to veliki udar na budžet naših građana od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Svjedočimo tome da su naprijed pomenuta poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke gotovo i udvostručene. Isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata”, navodi Keković.

Prema njegovim riječima zbog toga Unija slobodnih sindikata Crne Gore smatra nužnim da Vlada Crne Gore limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litru, barem za vrijeme trajanja krize, a sve na teret dijela akciza koji država prihoduje od nafte i naftnih derivata.

“Ovo posebno iz razloga što je činjenica da je od pojave pandemije koronavirusa, preko 20 000 naših građana/ki ostalo bez posla, a brojnima su primanja drastično smanjena, čime je smanjena i njihova potrošačka moć ali i dovedena u pitanje njihova egzistencija”, navodi se u saopštenju i dodaje da su uvjereni da će se “sa posebnim senzibilitetom odnijeti prema podnijetoj inicijativi i na taj način doprinijeti zaštiti standarda zaposlenih i građana/ki”, zaključio je Keković.

Check Also

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.