Hrvatska: Od septembra cijene u eurima i kunama, euro zvanična valuta od 2023.

Dodajte komentar

Od septembra ove godine sve cijene će u Hrvatskoj biti istaknute u eurima i u kunama, a euro će biti jedina vrijednosna valuta od 1. januara 2023. godine, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković, javlja Anadolija.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar finansija Zdravko Marić u Banskim dvorima predstavili su prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te smjernice za prilagodbu ekonomije u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Zakon je zvanično upućen u proces javnog savjetovanja.

U obraćanju hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je kako je jedan od ključnih razloga zbog kojih Hrvatska uvodi euro upravo postojeća visoka euriziranost hrvatske ekonomije, zbog visokog udjela turista i robne razmjene koji dolaze iz država europodručja, kao i zbog euriziranosti štednje hrvatskih građana.

Euro za godinu dana jedino platno sredstvo

Podsjetio je kako je Hrvatska 10. jula 2020. primljena u evropski kursni mehanizam i u bankovnu uniju, čime je potvrdila vlastiti renome da sistematski ispunjava ciljeve prema eurozoni, kao i da je Hrvatska prije godinu dana usvojila plan zamjene kuna u euro koji se ispunjava, ocijenio je Plenković.

Najavio kako će  predstojeće 2022. godine hrvatska Vlada uputiti 70-ak zakona koji se odnose na uvođenje eura, a obzirom da se euro kao zvanična valuta u Hrvatsku uvodi od 1.1. 2023. godine.

„Za godinu dana jedino platno sredstvo u Hrvatskoj biće euro”, poručio je Plenković.

Najavio je kako će se novim zakonom, s ciljem zaštite potrošača, zabraniti neopravdano povećanje cijena.

„Plan je da se od početka septembra istaknu cijene u eurima i kunama, da proces senzibilizovanja građana na euro krene prije nego što se uvede euro. Želimo da ovaj proces bude jednostavan i da prođe bez troškova za građane. Cilj nam je da pozovemo građane već danas, koji imaju gotov novac, kune koje drže kod kuće, da ih već polože na svoje račune u banke, jer će se trenutkom prihvatanja eura sve što je u kunama u bankama automatski pretvoriti u eure”, kazao je Plenković.

Besplatna zamjena kuna u eure

“Kako bi građani mogli imati poređenje cijena duži period, cijene će još godinu dana, cijelu 2023., biti istaknute u kunama i u eurima”, dodao je.

Istakao je kako za građane neće biti troškova prilikom zamjene gotovog novca kuna u euro idućih godinu dana, s početkom od 1. januara 2023., u bankama, hrvatskim poštama i Fini.

U narednih pet, deset ili više godina, svaki građanin moći će preostale novčanice kuna u Hrvatskoj narodnoj banci zamijeniti za euro besplatno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *