Budućnost KAP-a proizvodnja iz zelenog izvora struje

Dodajte komentar

Za sve kompanije koje bi se javile eventualno na neki tender, ili neki drugi način, u budućnosti za preuzimanje KAP-a, pa i En+ grupu, uslov mora biti garancija za obezbjeđivanje energetskog objekta za potrebe KAP-a, kako proizvodnja ne bi zavisila od postojećeg energetskog sistema Crne Gore.To je rekao analitičar tržišta metala Goran Đukanović.

On je ocijenio da budućnost KAP-a vidi u proizvodnji zelenog aluminijuma iz zelenog izvora struje.

“Bilo kakva strategija za obnavljanje proizodnje primarnog aluminijuma u KAP-u i u Crnoj Gori morala bi uključivati i izvor sopstvene električne energije, prije svega zelene energije, i naravno hidroelektranu. Naime, u budućnosti će rasti potražnja i cijena za zelenim aluminijumom, dobijenim iz zelene energije”, kazao je Đukanović za “BiznisCG”.

Kako kaže, nažalos tKAP je prije ili kasnije morao da dođe u situaciju da bude ugašen, preciznije da ostane bez proizvodnje primarnog aluminijuma ako nema sopstveni izvor električne energije.

Govoreći o tome pod kojim uslovima bi bilo prihvatljivo da En+ grupa preuzme KAP, Đukanović je rekao da uslov mora biti garancija za obezbjeđivanje energetskog objekta za potrebe KAP-a.

“Za sve kompanije koje bi se javile eventualno na neki tender, ili neki drugi način, u budućnosti za preuzimanje KAP-a, pa i En+ grupu, uslov mora biti garancija za obezbjeđivanje energetskog objekta za potrebe KAP-a, kako proizvodnja ne bi zavisila od postojećeg energetskog sistema Crne Gore.To bi podrazumijevalo investiciju u jednu hidroelektranu ili elektranu na gas”, kazao je Đukanović.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *