Facebook traži 10.000 stručnjaka u Evropi

Dodajte komentar

Kompanija Meta, krovna firma Facebooka, saopštila je da će najveći broj novozaposlenih u idućih nekoliko godina, koji će učestvovati u izgradnji mreže Metaverzuma, raditi na daljinu iz osam zemalja Evrope.

Meta se nada da će tako proširiti tim svojih talenata izvan tradicionalnih centara kao što su Velika Britanija i Irska, a očekuje da će zaposliti oko 10.000 ljudi.

“Sada mislimo da moramo potražiti saradnike u cijeloj Evropi”, rekla je portparolka kompanije Keli Kazins. “Talenat je tamo. Hoćemo da crpimo taj talenat”.

Potražnja za tom vrstom stručnjaka je posljednjih nekoliko godina iznad ponude. Samo u Njemačkoj je krajem 2021. nedostajalo 96.000 stručnjaka iz te branše – radi se o softverskim inženjerima, produkcijskim menadžerima i administratorima informacijske tehnologije. Prema aktuelnim anketama, dvije trećine kompanija očekuju da će se manjak stručnjaka povećavati.

Deutsche Welle piše da će ovaj potez američke kompanije povećati pritisak na evropske kompanije da stvore vlastite smjernice za hibridni rad i rad na daljinu za talente iz područja visokih tehnologija.

Kazins kaže da se saradnici, čija uloga u kompaniji to dozvoljava, mogu odlučiti za rad na daljinu: „Možda su radili u Irskoj, a žele raditi iz Španije ili Njemačke. To je opcija koja je na raspolaganju.” Meta će plaćati saradnike po tarifi koja je uobičajena na mjestu stanovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *