Slovenačka Vlada prodaje udjele u Telekomu Slovenije i Savi

Dodajte komentar

Vlada Slovenije je odobrila godišnji plan upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022. u čijem se javno nedostupnom dijelu navodi kako će se ispitati mogućnost prodaje Telekoma Slovenije i prodaje državnog udjela u Savi.

U planu upravljanja s kojim se država složila, Slovenački državni holding (SSH) pripremio je i poseban dio izvještaja s poslovnim planovima kompanija, koji nije dostupan javnosti.

U nejavnom dijelu navodi se kako se očekuje da SSH razmotri mogućnost prodaje Telekoma i Save. Prema aktualnoj turističkoj strategiji, Sava je predviđena kao najvažnija članica državnog turističkog holdinga, budući da je vlasnik turističkog poduzeća Sava Turizem.

Do sada se smatralo da će država ojačati svoje vlasničke udjele u turističkim kompanijama i spojiti ih pod jednim krovom u državni turistički holding. Plan upravljanja SSH-a za 2022. predviđa i druge opcije. Među njima je i prodaja kompanije Sava koja ima mnogo hotela i bazena na obali, Bledu i istočnoj Sloveniji, izvijestio je Radio Slovenije.

U javnom dijelu o Telekomu Slovenije piše da će jedna od najvažnijih aktivnosti u 2022. godini biti donošenje odluke o kapitalnom ulaganju u ovu kompaniju. – S tim u vezi SSH planira analizu industrije, analizu poslovanja Grupe Telekom Slovenije, dubinsku analizu konkurencije, pogled na opcije konsolidacije i pregled mogućih aktivnosti za povećanje vrijednosti i vrijednosti za vlasnike, navodi se.

Izvor: SEEbiz/Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *