Rovčanin: Potpisan ugovor za izradu idejnog rješenja toplifikacije Pljevalja, radovi u aprilu

Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja-izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”, i drugi projekat  “Ekološka rekonstrukcija TEP-a” su dinamički koordinisani,i  građani će ubrzo moći vidjeti  na terenu pripremne i izvođačke radove već u martu-aprilu mjesecu 2022.godine, poručio je izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Nikola Rovčanin.

Kako je naveo, juče je potpisan ugovor za izradu Idejnog rješenja za projekat “Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja – izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada”, sa čim se projekat na koji se čeka 30-tak godina napokon realizuje.

– Prvi korak je  izrada Idejnog rešenja  sa  konačnim izborom tehničkog rešenja izvođenja primarnog  toplovoda. Idejno rešenje podrazumjeva tehno-ekonomsku analizu svih dosadasnjih koncepata tj. projekata i studija, i konačni izbor trase magistralnog toplovoda u skladu sa najvažnijim parametrima( UT uslovima,tehničkim uslovi izgradnje,troškovi eksproprijacije,izbor cjevovoda,troškovi eksploatacije i održavanja, i razvoja budućih faza toplifikacije).Nakon izrade će se u skladu sa zakonskim propisima uraditi i revizija Idejnog rešenja, i Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu – naglasio je Rovčanin.

Kako je objasnio, rok za izradu Idejnog rešenja je 45 dana,što znači da će do kraja februara mjeseca  projektant dostaviti konačno rešenje koje će se u zakonskoj proceduri revidovati.

– Postupak angažovanja projektantske kuće za reviziju sa potrebnim iskustvom u ovim poslovima je u toku,i oni će zbog što kvalitetnijeg rada,a i dinamičkih rokova biti od početka uključeni u tehničku reviziju i kontrolu  izbora parametara toplotnog režima,i trase toplovoda. Ovo je najvažniji tehnički dio cjelokupnog projekta ,i na njemu osim angažovanog projektanta koji ima saradnike sa potrebnim licencama za poslove iz ove oblasti,i zahtjevane saradnike sa referencama iz oblasti projektovanja složenih inženjerskih poslova, rade i dva stručna tima za projekte Toplifikacije prve Ekološke rekonstrukcije – dodaje on.

Kako ističe, dodatno su angažovani stručni konsultanti(Mašinski fakultet Beograd), što sve garantuje zavidnu ozbiljnost i pristup ovom projektu.

Izvor: Dan.co.me

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.