Roming Montenegro kupac zgrade Boksita?

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, donio je odluku da upravna zgrada kompanije sa dvorištem i građevinskim parcelama u Nikšiću bude prodata nikšićkoj kompaniji Roming Montenegro za 872 hiljade eura.

Na desetom oglasu za prodaju upravne i poslovne zgrade, kao i zemljište u Nikšiću za oko 1,5 miliona eura, stigle su dvije ponude – Roming Montenegra i mađarske kompanije Vagonimpex Kft, koja je ponudila 800.000 eura.

Stečajni upravnik je ponudu firme iz Budimpešte ocijenio kao neispravnu, jer nije sadržala dokaz o uplati depozita, dokaz o registraciji pravnog lica sa ovjerenim prevodom na crnogorski jezik i u skladu sa zakonom ovjereno punomoćje za podnošenje ponude.

”Navodi iz ponude da dokaz o uplati depozita u stvari predstavlja potraživanje koje ima ponuđač prema stečajnom dužniku u iznosu od 800.281,54 eura ne mogu se prihvatiti kao validan dokaz o uplati depozita jer takav vid prebijanja potraživanja u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika nije dozvoljen i nije propisan Zakonom o stečaju”, stoji u obrazloženju stečajnog upravnika.

Kompanija Vagonimpex iz Budimpešte tužila je ranije Rudnike boksita zbog, kako su naveli, naknade izgubljene dobiti od 891 hiljadu eura sa kamatama, zbog jednostranog raskida ugovora o kupovini rude koju je to preduzeće imalo sa Boksitima. Ugovor je potpisan nekoliko mjeseci prije uvođenja stečaja, a raskinut nakon uvođenja stečaja.

Krajem decembra bivši i sadašnji radnici Boksita okupili su se ispred upravne zgrade i poručili da u nju niko neće ući dok se ne isplate njihove zaostale zarade. Privredni sud je u septembru prošle godine usvojio prigovor bivšeg radnika Raša Čivovića na radnje ranijeg stečajnog upravnika koji je, kako se navodi u prigovoru, “raskidom ugovora sa mađarskom kompanijom Vagonimpex, doveo do toga da može nastati velika šteta za stečajnu masu u iznosu od 800.281 euro”, a koja namjerava da se namiri prodajom upravne zgrade.

Radnici traže da im se isplati 15 zarađenih plata prije stečaja za oko 240 zaposlenih, odnosno razlika od minimalne zarade od 190 eura, koliko im je tada isplaćeno, do pune plate. Kako su tada kazali, oko 100 bivših radnika Boksita ne može da se penzioniše, jer im nije povezan radni staž.

Čivović je tada kazao da je u aprilu prošle godine podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da niko nije reagovao, kao i da je 17. decembra uputio dopis predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću, ali da ni od njega odgovora nema.

Dug za plate bivših radnika u prvom isplatnom redu

Apelacioni sud je u septembru 2020. godine vratio na ponovno odlučivanje zahtjev bivših radnika Rudnika boksita da im se potraživanje za zarade, iz trećeg prebaci u prvi isplatni red. Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je u martu prošle godine rješenje kojim je potraživanja 237 bivših radnika od 1,4 miliona eura svrstao u prvi isplatni red.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine, a preduzeće Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, preuzelo ih je 2016.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *