Njemačka ekonomija porasla 2,7 posto u 2021. godini

Dodajte komentar

Njemačka ekonomija oporavila se u 2021. godini i porasla za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističke kancelarije Destatisa.

“Ekonomski razvoj bio je i u 2021. snažno pogođen pandemijom koronavirusom i mjerama zaštite”, rekao je Georg Thiel, predsjednik statističke kancelarije, na press konferenciji u Wiesbadenu, predstavljajući procjene o BDP-u.

“Uprkos  kontinuiranim problemima s pandemijom, opetovanim zastojima u isporukama i nestašici materijala, njemačka ekonomija uspjela se lani da se oporavi od oštrog pada iako ekonomski rezultati još nisu dostigli pretkrizni nivo”, dodao je Thiel.

Njemački BDP bio je u 2021. godini još uvijek za dva posto niži nego u 2019. godini, prije početka krize koju je izazvao covid 19, objavio je Destatis.

Većina ekonomskih sektora još nije dostigla pretkrizni nivo u 2021., utvrdio je Destatis, izdvojivši industriju čije su aktivnosti u drugoj godini pandemije bile za šest posto niže nego u 2019.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *