Nestabilnost energetskog tržišta potrajaće još tri godine

Dodajte komentar

Globalni porast potražnje za energijom mogao bi da izazove još tri godine nestabilnosti tržišta i rekordno zagađenje od elektrana ukoliko zemlje ne izvrše velike promjene u načinu na koji proizvode električnu energiju, upozorila je svjetska agencija za nadzor energetike.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) zabeležila je prošle godine najveći porast potražnje za električnom energijom ikada, što je izazvalo nestašice struje u velikim ekonomijama i dovelo do istorijski visokih cijena energije i rekordnih emisija štetnih gasova, prenosi Guardian.

U godišnjem izvještaju IEA o električnoj energiji navedeno je da bi ovo moglo da se nastavi u naredne tri godine, sa ozbiljnim poslejdicama po potrošače i privredu ukoliko ne dođe do brižnih strukturnih promena u načinu proizvodnje električne energije.

„Oštri skokovi cijena električne energije u posljednje vrijeme izazivaju teškoće mnogim domaćinstvima i preduzećima širom svijeta i stvaraju rizik od pokretanja društvenih i političkih tenzija“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

IEA navodi da je svjetska potražnja za električnom energijom porasla za šest odsto prošle godine, nakon globalnog ekonomskog oporavka od recesije izazvane pandemijom 2020. godine, što je najveći godišnji porast od 2010. kada su ekonomije počele da se oporavljaju od globalne finansijske krize. Ukupan porast potražnje prošle godine iznosio je više od 1.500 teravat-sati.

Oko polovine ukupnog rasta potražnje za strujom pripada Kini, gde je potražnja porasla za 10 odsto u poređenju da 2020. godinom. Kina i Indija pretrpjele su nestašicu struje u drugoj polovini godine, jer isporuke uglja nisu bile dovoljne za potrebe tamošnjih elektrana, što je dovelo do ekonomskog usporavanja u Aziji.

Globalno opterećenje elektroenergetskih sistema takođe je dovelo do rekordnih emisija štetnih gasova iz proizvodnje električne energije, jer se ekonomije okreću jeftinijim elektranama na ugalj kako bi zadržale nalet troškova. IEA navodi u izvještaju da su obnovljivi izvori energije uvećani za šest odsto tokom 2021. godine, ali da to nije bilo dovoljno da bi se održao korak sa porastom potražnje.

Dodatni problem za evropske potrošače je nestašica prirodnog gasa, zbog koje su njegove cijene više puta bile na istorijskom maksimumu tokom tekuće grejne sezone. Evropa je zimu dočekala sa 56 odsto popunjenosti skladišta, za razliku od 73 odsto godinu dana ranije, prenosi ABC News. Razloga za to ima više. Hladna prošla zima, manjak isporuka gasa iz Rusije i rast isporuka tečnog gasa u azijske zemlje.

Cijena gasa u Evropi porasla je za četiri puta od početka do kraja 2021. godine. Taj cenovni šok odražava se na računima za komunalne usluge, istovremeno uznemiravajući potrošače i političare. Ruski izvoznik gasa Gazprom u pregovorima je sa Evropskom komisijom u vezi sa dodatnim isporukama gasa Evropi, prenosi TASS.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *