Budimpešta

Mađarska smanjuje cijene osnovnih životnih namirnica

Vlada Mađarske od 1. februara smaljuje cijene šest osnovnih životnih namirnica, poput brašna i šećera, izjavio je premijer Viktor Orban, najavljujući nove mjere za borbu protiv rastuće inflacije.

Orban, koji se suočava sa borbom za reizbor 3. aprila, rekao je da se cijena brašna, šećera, suncokretovog ulja, mlijeka, svinjetine i pilećih prsa mora smanjiti na nivo od sredine oktobra.

“Cijene rastu širom Evrope zbog povećanja cijena energenata“, rekao je Orban poslije sastanka Vlade.

On je dodao da se smanjenje cijena mora primijeniti širom zemlje.

Inflacija je u novembru porasla na 14-godišnji maksimum od 7,4 odsto, što je iznad očekivanja. Ekonomisti, koje je anketirao Rojters, smatraju da će decembarska inflacija biti još visokih 7,2 odsto.

Orban je u novembru najavio tromjesečno ograničenje cijena goriva koje bi moglo biti produženo nakon revizije u februaru.

Orban je, takođe, uveo gornju granicu kamatnih stopa na hipotekarne kredite do kraja juna kako bi zaštitio zajmoprimce od povećanja otplate kredita nakon što je porast inflacije primorao centralnu banku da poveća kamatne stope mnogo više nego što se ranije očekivalo.

Check Also

Regulativa i bolja IT infrastruktura preduslov za razvoj fintech ekosistema

Izrada regulative, savjetovanje i unaprjeđenje vlastite informaciono-tehnološke infrastrukture izuzetno je važno za praćenje savremenih tokova …

Leave a Reply

Your email address will not be published.