Vrhovni sud SAD blokirao Bidenovu naredbu o obaveznoj vakcinaciji u velikim firmama

Dodajte komentar

Američki Vrhovni sud blokirao je naredbu predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena kojom se traži od zaposlenih velikih kompanija da se vakcinišu, ili da nose maske i nedjeljno se testiraju.

U obrazloženju navode da ova naredba prevazilazi Bidenova ovlašćenja.

Istovremeno, najviši sud u zemlji dozvolio je da se uvede obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike u ustanovama koje primaju federalna sredstva.

Nakon višemjesečnih javnih poziva Amerikancima da se vakcinišu protiv COVID-19, od koga je umrlo preko 845.000 osoba u Sjedinjenim Državama, Biden je u septembru najavio da je vakcinaciju učinio obaveznim u kompanijama koje zapošljavaju 100 ili više radnika.

Zaposleni koji nisu vakcinisani morali bi sedmično raditi test i nositi maske za lice na poslu.

Uprava za sigurnost i zdravlje na radu (OSHA), savezna agencija, dala je preduzećima rok do 9. februara da se usklade s ovim pravilom ili se suoče s mogućnošću novčanih kazni.

Ali šest konzervativnih sudija Vrhovnog suda presudilo je da bi to predstavljalo “značajno zadiranje u živote i zdravlje ogromnog broja zaposlenih”.

“Iako je Kongres neosporno dao OSHA-i ovlaščenja da reguliše opasnosti na radu, nije toj agenciji dao moć da reguliše javno zdravlje na širem planu”, rekli su.

“Zahtijevanje vakcinacije za 84 miliona Amerikanaca, odabranih samo zato što rade za poslodavce s više od 100 zaposlenih, svakako spada u drugu kategoriju”, dodali su.

Trojica liberalnih sudija nisu se složila.

Izvor: RSE

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *