Rast britanskog BDP u novembru iznad očekivanja

Ekonomija Velike Britanije prvi put je u novembru premašila nivo prije pandemije nakon mjesečnog rasta od 0,9 odsto, djelimično podstaknuta neočekivanim porastom ranih božićnih kupovina, pokazuju podaci Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS).

ONS je saopštila da su skok broja rezervacija u restoranima i brzi zaokret u građevinarstvu takođe doprinijeli rastu koji je ojačao ekonomiju za 0,7 odsto iznad njenog nivoa prije marta 2020 godine, prenosi Guardian. Prije toga, ekonomija je bila usporena u oktobru, sa rastom od 0,2 odsto, a britanski ekonomisti očekivali su da će rast u novembru biti 0,4 procenta.

Novembarski oporavak okončan je neposredno prije nego što se omikron varijanta korona virusa raširila u Velikoj Britaniji, što je izazvalo poremećaj ekonomije u decembru. Prema izvještaju ONS u novembru su porasli sektori usluga, proizvodnje, a naročito maloprodaja.

Usluge su od oktobra do novembra ojačale za 0,7 odsto, proizvodnja za jedan odsto, a građevinarstvo za 3,5 procenata. To znači da su usluge i građevinarstvo za 1,3 odsto veći nego prije pandemije, dok je proizvodnja manja za 2,6 procenata. Trgovina na malo ojačala je za 1,4 odsto, dok su usluge koje se odnose na potrošače i dalje pet odsto niže od nivoa prije pandemije.

Imajući u vidu rastuću inflaciju i povećanje kamatnih stopa Banke Engleske, poslovne grupe upozorile su da je ekonomija i dalje slaba. Ekonomisti predviđaju da će snažan novembarski rast verovatno biti praćen skromnim padom proizvodnje u decembru i januaru, kao i manjom potrošnjom i većim odsustvovanjima s posla, zbog ograničenja usled širenja omikron varijante virusa.

Visoka inflacija i prekidi u lancu snabdijevanja vjerovatno će umanjiti izglede za ekonomski rast u Velikoj Britaniji tokom većeg dijela 2022. godine. Nastavak rasta zdravstvenih usluga kao proporcije ekonomske aktivnosti bio je još jedan faktor rasta BDP Velike Britanije, saopštila je ONS.

Check Also

Referendum u Švajcarskoj: Odlučuju da li će zadržati plaćanje u gotovini

Švajcarci će na referendumu odlučiti da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini, saopštilo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.