U Americi najveća stopa inflacije u posljednjih 40 godina

Dodajte komentar

Cijene u Sjedinjenim Američkim Državama su u decembru 2021. povećane za sedam odsto u poređenju sa godinom ranije – što predstavlja najveća stopu inflacije u posljednjih 40 godina, objavio je Sekretarijat za finansije.

Veće cijene obilježile su američku ekonomiju tokom cijele prethodne godine, a njihov rast najveći je još od 1982. godine.

Ekonomski stručnjaci ukazuju da se velika potražnja takoreći sukobila sa nestašicama u snabdjevanju koje su izazvane koronavirusom. To je uticalo na rast cijena motornih vozila i namještaja, ali i svakodnevnih potrepština, poput hrane i goriva.

Bijela kuća i kreatori ekonomske politike u Federalnim rezervama (američkoj centralnoj banci) usredređeni su na rastuće troškove – mada ukazuju da očekuju da će inflacija ostati izražena tokom 2022. godine.

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je Federalnu trgovinsku komisiju da istraži, kako se izrazio, „sve više dokaza ponašanju naftnih i gasnih kompanija na štetu potrošača”.

Federalne rezerve nastoje da obuzdaju inflaciju tako što će prekinuti direktnu finansijsku podršku privredi u martu, ranije nego što je prvobitno planirano, i poveća referentnu kamatnu stopu koja utiče na troškove zaduživanja za preduzeća i potrošače.

Predsjedavajući Federalnim rezervama Džerom Pauel rekao je tokom pretresa u kongresnom odboru da je snižavanje cijena na, kako je ukazao, stabilnije nivoe ključno za obezbjeđivanje trajnog oporavka od pandemije.

„Ako inflacija postane previše uporna to će doprinijeti našoj strožoj monetarnoj politici – što bi moglo doprinijeti recesiji i to bi bilo loše za radnike”, rekao je Pauel tokom pretresa.

U Sjedinjenim Američkim Državama je prošle godine otvoreno 6,4 miliona radnih mjesta, stopa nezaposlenosti smanjena je sa 6,3 odsto u januaru 2021. godine na 3,9 odsto u decembru iste godine. Plate radnika po satu povećane su za 5,8 odsto. Čekovi državne pomoći poslati su gotovo svima – osim najbogatijim domaćinstvima.

Međutim, cijene su značajno porasle.

Državna statistika pokazuje da je gorivo poskupjelo za 58 odsto, dok su cijene polovnih automobila i kamiona povećane za 31 odsto, a novih vozila za 11 odsto.

Cijene mesa, živine i ribe porasle su za 13 odsto, namještaja i posteljine za skoro 12 odsto. Brza hrana i restorani podigli su cijene za skoro osam odsto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *