Tužilaštvo provjerava prevaru brokerske kuće

Dodajte komentar

Firma NK broker AD iz Nikšića pod lupom je Osnovnog državnog tužilaštva (ODT), potvrdila je za Dan državna tužiteljka i portparol ODT-a u Nikšiću Vjera Mićunović.
Pomenuta brokerska kuća je u decembru neovlašćeno i bez znanja Nikšićanina Zarije Vujičića prodala njegovih skoro 46.000 akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). Da je oštećen za oko 40.000 eura, Vujičić je saznao 24. decembra kada se i obratio policiji u Nikšiću.

“Povodom prijave koju je Z.V. podnio Upravi policije Centru bezbjednosti Nikšić, u toku je postupak izviđaja u okviru kojeg se prikupljaju potrebna obavještenja”, kazala je Mićunović za Dan.

Vujičić, međutim, nije jedini koji je prevaren i koji je policiji protiv NK brokera, čiji je vlasnik Veselin Ždraljević, i brokera Milana Ždraljevića, koji je sin vlasnika, policiji podnio prijavu. Na pitanje da li je još neko podnio prijavu protiv NK brokera i Ždraljevića, Mićunović je navela da ODT “daje isključivo informacije o fazi postupka u predmetu formiranom povodom konkretne krivične prijave”.

Prema informacijama koje je “Dan” dobio juče, samo krajem decembra uz Vujičića protiv pomenutih iz istih razloga policiji se “požalilo” još osam osoba, među njima i Šavničanin Budimir Radović. Da je prevaren, kako je saopštio za “Dan”, saznao je krajem decembra prošle godine kada je otišao u banku da podigne dividendu od CGES-a.

“Kada su mi na šalteru kazali da nema uplate novca od dividende na moje ime, znao sam da nešto nije u redu. Otišao sam istog dana u Centralnu depozitarnu agenciju i saznao da su moje akcije prodate u martu i aprilu prošle godine”, rekao je Radović.

Kako je istakao, Ždraljević i NK broker prodali su njegovih 11.000 akcija u CGES-u i 5.000 akcija u Luci Bar, te da je oštećen za oko 16.000 eura.

“Prijavio sam policiji u Nikšiću 27. decembra i rekli su mi da sam osmi koji dolazi istim povodom, te da prijave protiv NK brokera maltene stižu stalno”, istakao je Radović.

Na meti prevare NK brokera našli su se i Podgoričani, uglavnom oni koji su proteklih godina na neki način sarađivali sa tom brokerskom kućom koja je koristila njihove pin-kodove za mešetarenje akcijama.

Advokat iz Podgorice Mesud Delagić za “Dan” je kazao da već ima dva klijenta, od kojih je jedan bez akcija ostao prije više od dvije godine.

“Vjerovatno će ih nakon januara biti još više. Klupko se odmotava, vidjećemo dokle će to ići i biće zanimljivo do kog će sve to iznosa dostići”, istakao je Delagić.

Postupke protiv onih iz NK brokera koji su neovlšaćeno raspolagali tuđim akcijama i novcem klijenata, kaže da još uvijek nije pokrenuo jer čekaju šta će uraditi policija za privredni kriminal.

Budimir Radović iz Šavnika rekao nam je za “Dan” je 2008. i 2009. godine bio predstavnik NK brokera u Šavniku, te da je tada upućivao stanovnike koji su željeli da prodaju akcije da to urade preko te brokerske kuće. Istakao je i da je preko NK brokera i sam kupovao i prodavao akcije, te da je poslednji put sa Milanom Ždraljevićem razgovarao preko telefona prije nešto više od dva mjeseca.

“Razgovarali smo upravo o dividendi iz CGES-a, nisam bio siguran da li će je uopšte biti. On mi je rekao da hoće i da ne prodajem svoje akcije koje mi je on inače već prodao više mjeseci prije tog razgovora i ne samo meni nego ko zna još kome. Sada se više ne javljaju na telefone, prostorije su im zaključane. U svemu ovome čudi me da niko nije kontrolisao kuda se kreće taj novac, ni CDA, a ni banka. Na koji račun su pare uplaćivane, kako je mogao da ih podigne? Ranije je to bilo komplikovano, sad, primjer smo mi prevareni, izgleda da nije. Neko je zatajio, nadam se da će se otkriti i ko”, ogorčen je Radović.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), većionski vlasnik NK brokera je Veselin Ždraljević sa malo preko 50 odsto akcija, dok 49,99 odsto akcija ima Podgoričanin Željko Brković.

Klijenti NK brokera su nam kazali da je Milan Ždraljević njegov sin, koji je radio kao broker u toj brokerskoj kući.

“Dan” je juče greškom naveo da je Milan Ždraljević vlasnik NK brokera.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *