Realizovana četvrta faza programa Energetski efikasan dom

Ministarstvo kapitalnih investicija je realizovalo četvrtu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i razvoj tržišta efikasnih sistema za grijanje i hlađenje u Crnoj Gori, saopšteno je iz tog resora.

Kako su naveli, program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Za potrebe ovog Programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je u prethodnoj godini obezbijedilo 200.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori za: “kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), kupovinu i ugradnju visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, kupovinu i ugradnju split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, kupovinu i ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta i kupovinu i ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije”.

U okviru Programa, građani su bili u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000 eura, sa periodom otplate do 6 godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

“Tokom realizacije četvrte faze programa, Ministarstvo kapitalnih investicija je u periodu od 5.10-29.10.2021.godine, dobilo 201 zahtjev zainteresovanih građana u cilju izdavanja potvrde da su kvalifikovani da učestvuju u programu, a shodno projektnim procedurama. U periodu oktobar-decembar 2021. godine, partnerske banke (Erste banka, Hipotekarna banka i Lovćen banka) su odobrile 136 beskamatnih kredita za građane u okviru Programa”, piše u saopštenju.

Prethodno navedeni podaci, kao i dosadašnje iskustvo u implementaciji sličnih podsticajnih projekata, pokazuju da se svijest građana o efektima primjene mjera energetske efikasnosti u značajnoj mjeri povećava. Građani postaju svjesniji da primjenom mjera energetske efikasnosti predviđenih programom „Energetski efikasan dom“, upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da u značajnoj mjeri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

“Pored toga, projekti poput programa „Energetski efikasan dom“ imaju višestruke benefite, poput obezbjeđivanja povoljnih kredita za građane, uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, uspostavljanje tržišta modernih tehnologija u Crnoj Gori, jačanje saradnje između domaćih kompanija i banaka. Imajući u vidu prethodno navedeno, Ministarstvo kapitalnih investicija će i u 2022. godini realizovati novu fazu predmetnog programa”, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.