NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na jedan odsto

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopštila je NBS.
Istaknuto je da NBS postepeno, od oktobra 2021. godine, smanjuje stepen ekspanzivnosti monetarne politike, povlačeći viškove likvidnosti iz bankarskog sistema.

Prema ocjeni Izvršnog odbora, inflacija će se i tokom prvog tromjesečja ove godine kretati oko nivoa zabilježenog krajem prošle godine ili blago iznad njega, na šta će se odraziti efekti energetske krize u svijetu i po tom osnovu više cijene uvoznih proizvoda, ali bi od drugog tromjesečja trebalo da uslijedi usporavanje inflacije i njeno kretanje ka centralnoj vrijednosti cilja, koju bi mogla da dostigne krajem 2022.

Usporavanju inflacije, kako je procijenjeno, doprinijeće iscrpljivanje efekta privremenih faktora koji se prvenstveno odnose na više cijene energenata i poljoprivrednih proizvoda, kao i očekivano postepeno rješavanje problema zastoja u globalnim lancima snabdijevanja.

“U kratkom roku ublažavanju daljeg rasta cijena trebalo bi da doprinesu i mjere Vlade Srbije u pogledu privremenog ograničavanja cijena osnovnih životnih namirnica i električne energije za privredu”, navela je NBS u saopštenju.

Dodaje se da je, u slučaju da se ipak materijalizuju neki od rizika, koji bi za posljedicu mogli da imaju kretanje inflacije iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja u dužem periodu, NBS spremna da u najkraćem roku reaguje svim raspoloživim instrumentima.

Po proceni NBS, opreznost u vođenju monetarne politike nalažu i kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

Izvršni odbor je naglasio da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku što bržem rastu domaće privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. februara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *