Kasalica: “Evropa sad” može ugroziti ekonomiju

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija, koja se tokom prošle godine stabilizovala, može biti znatno narušena primjenom programa “Evropa sad, ocijenila je ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

“Crnogorska ekonomija se u poslednjoj godini stabilizovala, ali nije krenula prema oporavku. Program “Evropa sad može da naruši postignuto i to ne smije da se desi. On nosi značajne rizike, ali sada se ne može nazad”, rekla je Kasalica za Medijabiro.

Ona smatra da je program “Evropa sad trebalo fazno da se primjenjuje.

“U poslednjih 20 godina dio porodica je napravio bogatstvo koje se ne može steći u jednoj generaciji, a zaposleni su duboko nepoštovani od svojih poslodavaca. Ta vrsta sučeljavanja u reformskom smislu nam je trebala, ali to se samo fazno može uraditi”, rekla je Kasalica.

Ona je navela da se za sve što je izneseno do 31. decembra sada vidi da nije održivo.

“Sada vidimo da ne dobijamo povećanje koje je trebalo da dobijemo, ili smo diskriminisani u odnosu na drugoga iz istog ili sličnog sektora”, kazala je Kasalica.

Ističe da je program “Evropa sad doveo do toga da se mladi i oni koji su obrazovani neće vratiti u Crnu Goru, jer se strukturno unijelo u sistem da su poslovi većeg stepena složenosti nevažni.

“Takva vrsta sistemskog koncepta će pasti vrlo brzo, za godinu-dvije na Ustavnom sudu, ali do tada mi, obični građani i poreski obveznici, moramo primijeniti sve to”, rekla je Kasalica.

Program “Evropa sad, prema njenim riječima, znači da će se mala i mikro preduzeća suočiti sa problemom likvidnosti.

“Da li su napravili zalihu u decembru? Vjerovatno jesu, jer su privrednici već osjećali da će im trebati. Međutim, sada im zaliha treba sigurno do aprila ili maja”, navela je Kasalica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *