Potpredsjednik FED-a podnosi ostavku

Dodajte komentar

Potpredsjednik Federalnih rezervi Ričard Klarida (Richard Clarida), drugi po komandi u američkoj centralnoj banci, koji je vodio njenu sveobuhvatnu reviziju okvira monetarne politike, podneće ostavku 14. januara, otprilike dvije nedjelje prije isteka svog aktuelnog mandata.

Klaridina ostavka je uslijedila nakon vijesti da je prepravio svoj prethodno podnijeti finansijski izveštaj krajem prošlog mjeseca kako bi prikazao da je prodao jedan fond koji se bavi trgovinom akcijama, a zatim ga brzo otkupio neposredno prije nego što je FED najavio niz spasilačkih programa kako bi zaustavio ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Njegov mandat je trebao da istekne 31. januara, a američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je nominovao jednog od guvernera Fed Laela Brejnarda (Lael Brainard) da preuzme Klaridino mjesto u upravnom odboru centralne banke.

Zbog ovog „preuranjenog odlaska“ Klarida neće biti na sljedećem redovnom zasijedanju FED za utvrđivanje monetarne politike krajem januara, kada će zvaničnici raspravljati o tome kada da podignu kamatne stope i kako da počnu da smanjuju bilans stanja centralne banke veći od osam biliona dolara.

Na mjestu potpredsjednika Klarida je predvodio pregled okvira monetarne politike za 2019. godinu i služio kao glavni savjetnik predsjedavajućeg Džeroma Pauela (Jerom Powell), koji je u izjavio da će odlazećeg kolege „ostaviti trajni uticaj u oblasti centralnog bankarstva“.

Između ostalog, njemu se daju zasluge što FED više neće reagovati na podatke o zaposlenosti u očekivanju veće inflacije, nego će umjesto toga čekati da se „povećanje cijena materijalizuje“ na tržištu, piše Reuters a prenosi Biznis.rs.

Centralna banka SAD sada raspravlja o povećanju kamatnih stopa ranije nego što se očekivalo i smanjenju programa otkupa obveznica kasnije ove godine, jer se bori protiv inflacije koja je znatno iznad cilja.

Klaridin mandat u FED počeo je u septembru 2018. godine, nakon što ga je nominovao bivši predsjednik Donald Tramp (Donald Trump). Radio je kao profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija i bio generalni direktor u investicionoj kompaniji Pacific Investment Management Company (PIMCO).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *