Nove mjere: Preko granice uz EU COVID potvrdu, omogućava se rad fitnes centara, teretana…

Dodajte komentar

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je na današnjoj konferenciji nove mjere koje će važiti narednih nedjelju dana-preko granice uz EU COVID potvrdu, omogućava se rad fitnes centara, teretana, preporuka da škole počnu 31. januara.

Ona je istakla da su dosadašnje mjere dale rezultate.

“Brojke koje imamo nijesu zabrinjavajuće, zdravstveni sistem može da odgovori ovim rezultatima koje imamo”, navela je ona.

Ona je istakla i da će narednih sedam dana, od 13. do 19. januara važiti nove mjere, a najvažnija izmjena u odnosu na dosadašnje mjere odnosi se na uslove prelaska crnogorskih granica.

“U narednih sedam granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde: da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata; negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa)”, objasnila je Borovinić Bojović.

Dodatno, kaže, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10 metara kvadratnih.

“Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde”, saopštila je ministarka.

Ostale mjere ostaju na snazi.

“U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi”, kazala je ministarka, prenosi CdM.

Šest odsto zaposlenih u zdravstvu zaraženo

Na pitanje da li se nakon smjene Milene Popović Samardžić, koja je izjavila da je smijenjena zbog otpora cenzuri koju, kako tvrdi, direktor IJZCG sprovodi, te da ima sve dokaze za to, direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić ističe da je kao ljekar i direktor uradio sve što zakon nalaže.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *