Banke bi kriptovalute mogle držati u bilansima stanja

Dodajte komentar

Grupa američkih bankarskih regulatora radi na tome kako se bankama može dozvoliti da nude kripto usluge i drže kriptovalute u svojim bilansima.

Predsjednica Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) Jelena Mekvilijams je rekla: “Ako ovu aktivnost ne unesemo u banke, ona će se razvijati van banaka… Federalni regulatori neće moći da je regulišu.”

Američki regulatori će postaviti jasna pravila za banke da se bave kriptovalutom Mekvilijams je Rojtersu u intervjuu na fintech konferenciji u ponedjeljak izjavila da tim američkih bankarskih regulatora radi na obezbjeđivanju akcionog plana za banke da se bave kripto imovinom. Tim se sastoji od FDIC-a, Federalnih rezervi i Kancelarije kontrolora valute (OCC). Potpredsjednik Federalnih rezervi za superviziju, Rendal Kvarels otkrio je saradnju između tri američka regulatora u maju.

Mekvilijams je na panelu konferencije rekla: „Moj cilj u ovoj međuagencijskoj grupi je u osnovi da se obezbijedi put bankama da mogu da djeluju kao čuvari ove imovine, koriste kripto imovinu, digitalnu imovinu kao neki oblik kolaterala… U nekom trenutku, bavićemo se kako i pod kojim okolnostima ih banke mogu držati u bilansu stanja“.

Iako je uspostavljanje jasnih pravila za banke za pružanje kastodi usluga lako, šefica FDIC-a je objasnila da je teško shvatiti kako dozvoliti da se nestabilna imovina koristi kao kolateral i uključi u bilanse banaka.

Ona je citirala: „Procjena ove imovine i fluktuacija u njihovoj vrijednosti koja može biti skoro na dnevnoj bazi …Morate da odlučite kakav tretman kapitala i likvidnosti ćete dodijeliti takvim bilansnim fondovima.”

OCC, pod vođstvom Brajana Bruksa, pojasnio je u junu 2020. da nacionalne banke i savezna štedna udruženja mogu da pruže usluge čuvanja kriptovaluta za klijente.

Međutim, Bruks je podnio ostavku i novi vršilac dužnosti kontrolora valute, Majkl Hsu, zatražio je reviziju standarda kriptovaluta koje je uspostavila OCC prije nego što je preuzeo dužnost. „Mislim da treba da dozvolimo bankama da uđu u ovaj prostor, dok na odgovarajući način upravljaju i ublažavaju rizik“, ocijenila Mekvilijams, elaborirajući: „Ako ovu aktivnost ne unesemo u banke, ona će se razvijati van banaka… Federalni regulatori neće moći da je regulišu“.

Izvor: Udruženje banaka Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *