Srbija: Delhaize i Mercator i dalje najveći, Lidl se munjevitom brzinom približava

Dodajte komentar

Prema podacima Agencije za privredne registre, osam najvećih trgovinskih radnji u Srbiji je tokom 2020. godine ostvarilo ukupan prihod veći od 356 milijardi dinara, a lideri među njima su standardni u posljednje tri godine – Delhaize Srbija, Mercator S i Lidl.

Kompanija Delhaize u čijem su sastavu marketi Maksi, Tempo i Shop&Go, najveći je pojedinačni igrač na tržištu maloprodaje. Tokom prve pandemijske godine zapošljavao je nešto malo manje od 13.000 ljudi i prihodovao 111,4 milijarde dinara, šest više nego godinu dana ranije.

Odmah iza Delhaize-a je Mercator S u čijem sastavu je i Idea, sa ukupnim prihodom od 79,9 milijardi dinara. Obje kompanije bilježe rast prihoda tokom 2020. u odnosu na godinu ranije, ali i tokom 2019. u odnosu na prethodni period. Taj rast, međutim, nije ni blizu onog što ostvaruje Lidl.

Za samo tri cijele godine koliko posluje u Srbiji njemačka kompanija i lider maloprodaje u Evropi stigla je od 11,4 milijarde dinara prihoda iz 2018. (kada je poslovala tek nekoliko mjeseci), do 57 milijardi dinara koliko je prihod ove kompanije bio u 2020. godini. Ukupan prihod koji je Lidl ostvario tokom 2019. bio je 37 milijardi dinara, što znači da je njemački lanac uspio za godinu dana da uveća prihod za cijelih 20 milijardi dinara. Za sada trećem igraču u početku je prognozirano tek pet do sedam odsto tržišta, ali je već sada očigledno da Lidl “tkida”“ mnogo veće parče kolača, izvještava list Danas.

Jedan od analitičara maloprodajnog tržišta Sebastijan Renak iz Lebensmittel cajtunga pisao je za domaći magazin Instore o Lidlu i njegovom napredovanju na drugim evropskim tržištima.

– Uzimajući u obzir činjenicu da tržišni lideri Ahold Delhaize i Mercator posluju kroz multi-format model koji se pokazao naročito ranjivim za rastuće operacije diskontera, slično kao Tesco, Lidlov potencijal za rast, do sada, deluje neograničeno, rekao je Sebastijan Renak iz Lebensmittel Zeitunga za magazin Instore.

Iza trojca koji dominira na tržištu su standardni i njihovi pratioci – Aman koji je tokom 2020. prihodovao 24,9 milijardi dinara, Univereksport 23, Metro 22,3, a DIS 21,2 milijarde dinara.
Odmah uz njih je i zrenjaninski maloprodajni lanac koji je počeo da se širi i van granica Vojvodine posljednjih godina, a koji je prihodovao tokom 2020. oko 16,5 milijardi dinara.
Gledano u periodu od 2018. do 2020. gotovi svi bilježe rast prihoda, jedino Metrou prihodi padaju, dok je DIS na približno istom nivou, prenosi Indikator.ba.

Većina kompanija iz pomenutih “top 8” bilježi neto dobitke na kraju svake godine, osim Metroa, koji je posljednju godinu za koju postoje finansijski izjveštaji u APR-u završio sa 100 miliona dinara gubitka, dok je taj minus nešto veći te godine bio u Mercatoru – 5,4 milijarde dinara. Iz Mercatora su tokom prošle godine, međutim, poručili da se situacija popravlja te da su u prvih devet mjeseci 2021. zabiljžili rast od 1,6 odsto, kao i da su smanjili svoj neto dug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *