Srđa Keković, foto MediaBiro

Keković: Formirati savjet za dostojanstveni rad za praćenje programa “Evropa sad”

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) zataražila je od Vlade Crne Gore da formira savjet za dostojanstveni rad kao stalno tijelo a ne kako je najavljeno Koordinaciono tijelo za praćenje programa “Evropa sad”, saopštio je sekretar USSCG Srđa Keković gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On je kazao da je dopis juče upućen predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

– Smatramo da 170 hiljada zaposlenih zaslužuje takvo tijelo. Dostojansteveni rad podrazumijeva više elemenata. Jedan od njih je zarada ali ima mnogo elemenatata dostojanstvenog rada koji se ne poštuju u Crnoj Gori – kazao je Keković.

U Uniji očekuju da Vlada izađe u susret njihovom zahtjevu.

– Mislim da neće biti formirano Koordinaciono tijelo već se nadam se da će biti formiran Savjet za dostojanstveni rad kao stalno tijelo. Vjerujem da ako Savjet zajedno sa nadležnim institucijama bude odradio svoj posao da ćemo u korijenu sasjeći moguće devijacije a mi znamo da postoje – kazao je Keković.

On napominje da USSCG ima puno dojava o malverzacijama i izbjegavanju obaveza iz programa Evropa sad. On smatra da država ima
dovoljno mehanizama za borbu sa neodgovornim poslodavcima.

– Najprije u Zakonu o radu ali i u Krivičnom zakoniku da zaprijetimo društveno neodgovornim poslodavcima. Ako instituije budu na visini zadatka ubijeđen sam da ćemo te devijacije sasjeći u korijenu. Birajući između toga da li treba da platimo određenu cijenu gubljenja radnih mjesta ili da se vratimo nazad na 250 eura, ja biram opciju koja podrazumijeva 450 eura, a onaj koji ne može da se bavi biznisom da obezbijedi onom ko za njega radi adekvatne uslove i standard, on ne treba da se bavi biznisom, već da ide u neku drugu sferu a pojaviće se neko drugi ko će pokriti tu poziciji biznisa i ponovo ćemo imati i zadovoljnog radnika i uspješan biznis – navodi Keković.

Uz program Evropa sad zaposleni, kaže, u Novu godinu ulaze optimistično.

– Nadamo se da će to biti održiv program. Ali očekuje nas ogroman posao, prvenstveno Vladu pa i sve druge institucije koje treba da dopronesu da program uspije – kazao je Keković.

Postulati za nesmetanu primjenu programu, kaže, jesu postavljenu ali, kako dodaje, izazovi su ogromni.

– Imamo najave da je moguć inflatorni udar, cijene se povećavaju čak i hljeba. Znamo da je to veliki izazov za budžet jer su veliki nameti dodatni kroz seriju odluka koje je Skupština donijela. Moramo povećati prihodnu stranu budžeta kako bi ostvarili taj cilj institucije moraju da se posvete i rade. Imaćemo i izazov jednog broja društveno neodgovornih poslodavaca koji će vjerovatno na sve načine pokušati da nađu načine kako da doskoče ovim zakonskim normama. Biće izazovno ali mi smo optimisti u USSCG i daćemo maksimalan doprinos da pomognemo svima koji vjeruju u taj program a to je prvenstveno Vlada Crne Gore – kaže Keković.

U USSCG, dodaje Keković, imaju puno dojava o malverzacijama poslodavaca koje se najprije tiču izbjegavanja isplate minimalne zarade od 450 eura. Od zaposlenih se, kaže, traži da vrate 150 eura. Sve zaposlene koji imaju takve i slične probleme pozivaju da se obrate USSCG.

– Mi smo tu da putem anonimnih dojava rješavamo te probleme. Prilikom najave programa Evropa sad odmah su neki poslodavci, počeli da traže izlaz, najprije je to bio aneks o izmjeni ugovora o radu sa punog na nepuno radno vrijeme kako bi dobili srazmjeran dio zarade. To se dešava u praksi. A nakon što je program usvojen, sada imamo drugu dojavu da se od zaposlenih traže da jedan dio novca vrate u gotovom – zaključio je Keković.

Check Also

Kineska studija pronašla genetsko rješenje za zaustavljanje klijanja žitarica prije žetve

Nova kineska naučna studija identifikovala je kombinaciju dva gena kod biljaka, koji su zaduženi za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.