Crnogorska i Barska plovidba će bez pomoći države ispuniti obaveze prema kineskoj Eksim banci

Iz Crnogorske i Barske plovidbe najavili su da će ove godine od sopstvenih sredstava platiti rate od devet miliona dolara kineskoj Eksim banci za kupovinu četiri broda. To će biti moguće, rekli su Pobjedi, zbog većih najamnina za brodove.

Ove dvije kompanije posljednjih godina nijesu mogle samostalno vraćati kredite za četiri broda, pa je rate isplaćivao državni budžet. Kompanije prve ovogodišnje rate ukupne vrijednosti 4,5 miliona dolara treba da isplate 21. januara.

Najam

Do sada je, što kroz učešće, što kroz kredit, ukupno otplaćeno 69,6 miliona dolara, od čega iz sredstava kompanija 24,6 miliona, a 45,7 miliona dolara iz državnog budžeta.

– Rok za sljedeću ratu od 1,9 miliona dolara je 21. januar. Barska plovidba zahvaljujući prihodima od najma broda ,,Bar“ i budućeg ugovora za ,,Budvu“ očekuje da će moći samostalno izmiriti te obaveze. Namjera nam je da u budžet vratimo 3,9 miliona dolara, koliko je država uplatila za rate lani – rekli su Pobjedi iz Barske plovidbe i naglasili da je najamnina za „Bar“ višestruko veća od dosadašnje zahvaljujući odličnoj situaciji na pomorskom tržištu. Novi unajmitelj „Bara“ je danska firma Norden. Ugovor za „Budvu“ sa britanskim Sea Pioneer ističe krajem januara i vjeruju da će novi ugovor biti sličan kao i za „Bar“.

Prema podacima Ministarstva kapitalnih investicija dostavljenim Pobjedi, u septembru prošle godine ukupan dug Barske plovidbe Eksim banci je iznosio 58,09 miliona dolara sa kamatom od dva odsto, a otplaćeno je 18,19 miliona dolara. Kompanija je iz svojih sredstava uplatila 7,57 miliona dolara, a 11 miliona isplaćeno je iz državnog budžeta.

Iz Crnogorske plovidbe su Pobjedi kazali da su novi, veći najmovi brodova ugovoreni sa dosadašnjim unajmiteljem Sea Pioneer za brod ,,21. maj“ od početka septembra, a za brod ,,Kotor“ od sredine oktobra prošle godine.

-Ovi ugovori garantuju isplatu svih obaveza u prošloj i ovoj godini, kad dospijevaju januarska i julska rata u ukupnom iznosu od 5,2 miliona dolara i dokovanje sa ugradnjom sistema za tretman balastnih voda, za oba broda, u ukupnom iznosu od oko dva miliona dolara – saopšteno je iz Crnogorske plovidbe.

Brodovi kotorske kompanije su kupljeni takođe kreditom Eksim banke za 55,76 miliona dolara. Glavnica je iznosila 47,39 miliona dolara, a kamata 11,16 miliona. Do sada je otplaćeno 51,4 miliona dolara, od čega je Crnogorska plovidba uplatila 17, a Vlada 34,4 miliona dolara. Sljedeća rata od 2,62 miliona dolara dospijeva 21. januara, ostalo je da se otplati još 16,5 miliona dolara do 21. januara 2025. godine.

Poslovanje

Crnogorska plovidba je u prva tri kvartala prošle godine bila u minusu 1,28 miliona eura.

– Od ukupnih rashoda četvrtinu čine finansijski rashodi, u koje spadaju negativne kursne razlike i kamate od 1,36 miliona eura, što je veće od prikazanog gubitka – navode iz Crnogorske plovidbe i podsjećaju da kursne razlike ne zavise od poslovanja kompanije i predstavljaju povećanje neotplaćenog dijela kredita prema Eksim banci u eurima, na dan obračuna 31. decembra prošle godine.

– U ovom momentu je teško dati preciznije podatke očekivanih konačnih rezultata za 2021. godinu, ali sa sigurnošću možemo reći da će ova poslovna godina biti značajno bolja, jer su novim ugovorima stvoreni uslovi za pozitivnije poslovanje – saopštili su predstavnici kompanije.

Dodaju da je operativni profit prije oporezivanja i amortizacije za 2021. bio 2,3 miliona eura, dva miliona veći u odnosu na 2020. Objašnjavaju da su vozarine u 2020. dostigle istorijski minimum, a u 2021. godini istorijski maksimum u posljednjoj deceniji. Navode da je, prema izvještajima brokerskih kuća, očekivan blagi rast vozarina od marta ove godine ili makar zadržavanje na sadašnjem nivou.

U Barskoj plovidbi nijesu precizirali sa kakvim će rezultatom završiti prošlu godinu. Nakon prva tri kvartala bili su u minusu od 2,5 miliona eura.

– Kompanija je definisala uslove najma krajem 2020. po iznosima koji su u tom momentu bili aktuelni, a koji su, kako se kasnije tržište kretalo, bili znatno niži od tržišnih – kazali su iz Barske plovidbe.

Istakli su da će im jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovoj godini biti realizacija linije Bar – Bari.

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.