Irska tražila garancije da bivši vlasnik “Fjorda” neće biti uhapšen

Dodajte komentar

Kontroverzni irski biznismen Majkl Finglton suočen je sa novim optužbama za prevaru u vezi sa višemilionskim hotelskim poslom u Crnoj Gori. Irska je odbila zahtjev Crne Gore da mu se uruči zvaničan poziv za suđenje na osnovu, kako se navodi, nedovoljnih uvjeravanja u vezi sa mjerama koje bi mogle biti preduzete protiv Fingltona ukoliko bude primoran da se pojavi pred crnogorskim sudom. Te informacije objavio je irski portal “extra.ie”, uz napomenu da se radi o optužbama koje se tiču kupovine hotela “Fjord” u Kotoru.

Optužbe, sadržane u novim sudskim dokumentima dostavljenim u Crnoj Gori, odnose se na višedecenijski spor između Fingltona i njegovog bivšeg poslovnog partnera Luisa Megvajera.

Kako navodi pomenuti irski portal, njih dvojica su nekada bili partneri u poslu od 70 miliona eura za transformaciju hotela “Fjord” u Kotoru u luksuzno odmaralište i marinu 2006. godine. U zamjenu za sklapanje ugovora, kako se tvrdi, Megvajer je obezbijedio 25 odsto udjela u projektu.

Čini se da su se od 2008.godine odnosi pogoršali, kreditori su ostali neplaćeni, a Megvajer pokreće niz sudskih postupaka optužujući Fingltona za nezakonito postupanje.

“Žestoka svađa već je dovela do toga da se Finglton suočio sa krivičnom istragom u Crnoj Gori zbog navoda o pranju novca i pitanja o porijeklu sredstava korišćenih za kupovinu hotela”, naglašeno je u članku irskog portala.

Finglton je uporno tvrdio da je uvijek djelovao legitimno i da su optužbe Megvajera neosnovane.

“U poslednjem slučaju pred sudovima, Megvajer optužuje Fingltona da ga je prevario za njegov udio od 25 odsto u projektu”, piše u članku.

Optužnica, koja je prvi put podignuta u novembru 2019.godine, tereti Fingltona za „prevaru“, to jest, za djelovanje suprotno članu 244 Krivičnog zakonika Crne Gore – što je djelo za koje je predviđena kazna od tri godine zatvora.

“U aprilu, Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je pismo Departmanu za pravdu Irske sa zahtjevom da se Fingltonu zvanično uruči sudski poziv. Ali irske vlasti su odbile zahtjev Crne Gore na osnovu nedovoljnih uvjeravanja u vezi sa mjerama koje bi mogle biti preduzete protiv Fingltona ako bude primoran da otputuje u zemlju. Uvjeravanja su uključivala da protiv Fingltona neće biti pokrenut postupak, izrečena kazna, pritvor ili na drugi način nametnutno ograničenje osim za djelo navedeno u zahtjevu”, prenio je irski portal.

No, iz irskog departmana kazali su da iz “crnogorskog zahtjeva nije jasno kakva je pozicija u vašoj zemlji“.

Na ročištu održanom u septembru prošle godine, sudovi u Crnoj Gori konstatovali su da se „ovom okrivljenom ne može dati takva garancija za uručenje poziva“.

“Finglton je kupio hotel ‘Fjord’ u Kotoru za 5,5 miliona eura na osnovu ugovora iz 2006. godine u koji je navodno bio uključen Veselin-Vesko Barović – optuživan za šverc cigareta. Usred tekućih sporova sa Mekgvajerom, on je prodao imovinu za 10,5 miliona eura 2018.godine”, prenio je irski portal.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *