Budžet bio puniji nego 2019, deficit ispod 2 odsto

Prihodi budžeta Crne Gore u 2021. godini iznosili su 1,906 milijardi eura i veći su za 25,9 miliona eura (1,4%) od planiranih, kao i za 20,9 miliona (1,1%) u odnosu na 2019. godinu koja je do sada bila rekordna, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS), saopšteni “Vijestima”.

Prošlogodišnji prihodi državnog budžeta su veći za 267,6 miliona eura (16,3%) u odnosu na ostvarene u 2020. godini.

Crna Gora je u 2020. godini imala pad ekonomije od 15,3 odsto, jedan od najvećih u Evropi. Iz MFSS-a su više puta kazali da im je u razgovorima sa međunarodnim partnerima procjenjivano da se prihodi budžeta tek mogu vratiti na pretkrizni nivo krajem 2022. ili u 2023. godini.

Dosadašnji rezultati ukazuju na to da će deficit budžeta za 2021, koji je planiran na oko 3,8 odsto (nakon skupštinskih amandmana), biti ispod 2 odsto. Crna Gora u posljednih 10 godina nije imala deficit budžeta ispod dva odsto, a “rekordne” 2019. iznosio je od 2,9 odsto.

Preliminarni izvještaj o izvršenju rashoda, koji su smanjeni u gotovo svim kategorijama, biće objavljeni u sklopu kompletnog izvještaja krajem januara.

”Crna Gora je lani, takođe u kovid 2021. godini, ostvarila nevjerovatan rezultat. Rast ekonomske aktivnosti i jačanje poreske discipline doveli su do rekordne naplate prihoda budžeta. Sa druge strane, odgovorno upravljanje javnim finansijama dovelo je do ušteda, prije svega na neproduktivnim kategorijama rashoda”, rekao je državni sekretar MFSS-a, Branko Krvavac.

On je naglasio da je ostvarenje kod prošlogodišnjeg kapitalnog budžeta (kada se izuzme projekat auto-puta) na nivou plana ili veći od planiranog, jer je kod Uprave za saobraćaj izvršenje budžeta znatno iznad plana, a kod Uprave javnih radova na nivou od oko 93 odsto.

Prošlogodišnji prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) su iznad plana za čak 80,1 miliona eura ili 13,1 odsto. Prihodi od akciza su iznad plana za 7,8 miliona eura (3,2%), uprkos tome što nisu bila usvojena zakonska rješenja koja su se odnosila na povećanje akciza i markiranje goriva.

Porez na dobit je iznad plana za 14,7 miliona eura ili 24,5%, što ocjenjuju kao rezultat visokog stepena poreske discipline.

Krajem januara Ministarstvo objavljuju godišnje konačne podatke o prihodima i rashodima, kao i deficitu a on je za 11 mjeseci smanjen na 1,6 odsto (76,2 miliona eura). Preliminarni podaci su da prihodi budžeta u decembru prošle godine iznose 242,9 miliona eura, što je za 25,8 miliona eura iznad plana ili skoro 12 odsto. Takođe, to je više za 59,8 miliona eura (32,7 %) u odnosu na 2020. godinu.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.