OPEK odolio pritisku iz SAD

Organizacija proizvođača i izvoznika nafte (OPEK) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, odolili su pritisku SAD da se više poveća dnevna proizvodnja kao odgovor na povećanje cijena ovog energenta širom svijeta.

Trinaest članica OPEK-a i njihovih deset saveznika u drastičnoj mjeri su smanjili proizvodnju 2020. godine jer je pandemija uticala na potražnju. Prošle godine su donijeli odluku da postepeno povećavaju dnevnu proizvodnju usljed oporavka cijena i vrše reviziju situacije na mjesečnom nivou.

Nakon kratke video-konferencije OPEK je saopštio da je postignuta saglasnost za povećanje dnevne proizvodnje za 400.000 barela dnevno u februaru, što je isti nivo kao i prethodnih mjeseci.

Članice OPEK su odobrile prethodno povećanje na njihovom sastanku u decembru uprkos pojavi soja omikron vurusa korona, što je dovelo do pada cijena jer su tržišta u strahu od potencijalnog uticaja na globalnu privredu.

Check Also

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“, tema konferencije: „Mediji i uloga medija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.