Milijarderi kupuju kriptovalute “za slučaj da klasični novac ode do đavola”

Dodajte komentar

Donedavno su ih upoređivali s “džihadističkim pohodom na dolar”, plaćali oglase o njihovoj opasnosti, a sada okreću ploču…

Tomas Peterfi je 2017. platio oglas preko cijele stranice u Vol Strit žurnalu upozoravajući na opasnosti koje kriptovalute predstavljaju za tržišta kapitala.

Ovih dana, mađarski milijarder dobro je upućen u kriptogovor, prenosi Tportal. Peterfi, “vrijedan” 25 milijardi dolara, rekao je da je mudro imati dva do tri posto bogatstva u kriptovalutama, čisto za slučaj da “normalne” valute odu dođavola, piše Blumberg, a prenosi net.hr.

“Moguće je i da propadnu i da odu u nebo”

I sam posjeduje neke, dok je njegova kompanija Interactive Brokers Group Inc. nedavno ponudila kupcima mogućnost trgovanja bitkoinima, itirijumom, lajtkoinom i bitkoin kešom, nakon što su otkrili da se njihovim klijentima žuri da se uključe u akciju.

Peterfi (77) je rekao da će Interactive Brokers iz Grinviča u Konektikatu ponuditi mogućnost trgovine s još pet do 10 kriptovaluta počevši od ovog mjeseca.

“Moguće je da bi kriptovalute mogle ostvariti izvanredne prinose – čak i ako važi i potpuno suprotno”, rekao je Peterfi. “Mislim da može (vrijednost) pasti na nulu, a mislim da može ići na milion dolara”, rekao je u intervjuu. “Nemam pojma.”

Okretanje ploče

Njegov pristup naglašava promjenu stava prema kriptovaluti od strane ulagača koji su nekad prezirali ili su bili oprezni prema digitalnim tokenima, ali su shvatili, naročito 2021, da ne mogu sebi da priušte rizik da propuste velike dobitke.

Čak i dok su se cijene divlje ljuljale, veliki i mali ulagači su zaronili u bitkoin i itirijum, kao i na nezamjenljive tokene i niz drugih kriptovaluta.

Rej Dalio je nedavno otkrio da u svom portfelju drži barem nešto bitkoina i itirijuma samo nekoliko meseci nakon što je dovelo u pitanje korisnost kriptovaluta kao načina čuvanja bogatstva. Osnivač Bridgewater Associatesa gleda na ulaganja kao na alternativni novac u svetu u kojem je “gotovina smeće”, a inflacija narušava kupovnu moć.

Pol Tjudor Džons otkrio je da je investirao u kriptovalute kao zaštitu od inflacije, a gotovo polovina porodičnih kancelarija s kojima posluje Goldman Sachs Group Inc. bila je zainteresovana za dodavanje digitalnih valuta u svoje portfelje, prema nedavnom istraživanju banaka.

Sve jači prodor u “mejnstrim” finansije

Kriptovalute se sve više prodiru u mainstream financije, iako s podijeljenim uspjehom.

ProShares je pokrenuo prvi američki bitkoin fjučers ETF, koji je privukao više od milijardu dolara u dva dana, prije nego što su prilivi raspršeni i cijena pala od njegovog debija u oktobru. Kriptoentuzijasti se još uvjek se nadaju da će američki regulatori odobriti ETF koji zapravo drži bitkoin 2022. godine.

Što je još bolje, Coinbase Global Inc. je izašao na berzu i sada ima tržišnu vrednost od 54 milijarde dolara. Njegov osnivač, Brajan Armstrong, “težak” je 9,7 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Toliko se novca pumpa da će teško pasti

Majkl Novograc, koji vodi Galaxy Digital, rekao je prošlog mjeseca da bi cijene mogle kratkoročno pasti. Bilo je puno “pjene” na tržištima 2021, rekao je Novograc za Blumberg, dok su se maloprodajni ulagači gomilali u NFT-ove i slijedili neobična kriptoulaganja. Digitalni “prorok” sa sjedištem u Njujorku takođe je predvidio da bitkoin neće pasti ispod 42.000 dolara. Godinu je zaključio na oko 46.300 dolara.

“Toliko novca se sliva u ovaj prostor da ne bi imalo smisla da cijene kriptovaluta budu puno ispod toga”, rekao je Novograc.

Džesi Pauel, glavni izvršni direktor kriptoberze Kraken, priznaje da bi cijene mogle pasti, ali je na Blumberg TV-u 14. decembra rekao da je svaki pomak ispod 40.000 dolara “prilika za kupovinu”. Brzo priznaje da nije uvjek u pravu. U avgustu je predvideo da će cijene dostići 100.000 dolara po novčiću 2021. godine.

Pragmatizam prije svega

Još uvjek ima dosta skepticizma s Vol Strita i od strane i ultrabogatih, ali i pragmatizma.

Ken Grifin iz Citadele nedavno je opisao pomamu za prihvatanjem kriptovaluta kao “džihadistički pohod” na američki dolar. Ali Griffin je rekao da bi i njegova firma trgovala kriptovalutama ako bi bilo više propisa.

Džejmi Dimon iz JPMorgan Chase & Co. nazvao je bitkoin “bezvrijednim” u oktobar, ali to se dogodilo čak i kada je bankarski div sa sjedištem u Njujorku sve više zapošljavao kako bi pomogao svojim klijentima u trgovini digitalnim valutama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *