Indija u 2021. potrošila 55,7 milijardi dolara na kupovinu zlata

Indija je u prošloj godini potrošila rekordnih 55,7 milijardi američkih dolara na uvoz zlata u uslovima snažnog oporavka potražnje koju su podstakli pad maloprodajnih cijena i ukidanje pandemijske zabrane vjenčanja.

Vlada je prošle godine uvezla 1,05 hiljada tona zlata, dvostruko više nego u 2020. godini, i potrošnjom na plemeniti metal nadmašila dosadašnji rekord iz 2011. godine, rekao je vladin zvaničnik koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

U 2020. vlada je na uvoz zlata potrošila 22 milijarde američkih dolara, prenosi SEEbiz.

“U prošloj je godini potražnja bila velika, budući da je puno vjenčanja zbog koronavirusa odgođeno s 2020. na prošlu”, objasnio je veletrgovac zlatom u Calcuti Harshad Ajmera.

Indijske vlasti uvele su tokom prvih talasa pandemije u 2020. godini stroge mjere zatvaranja, što je pogodilo potražnju za zlatom tokom sezone vjenčanja i ključnih festivala poput Akshay Tritiye, kada se zlato može kupiti po povoljnoj cijeni.

Zlato se u Indiji smatra bitnim dijelom mladinog miraza, a takođe je popularan dar za vjenčanja. Ajmera je kazao da je korekcija cijene početkom prošle godine zlato učinila pristupačnijim za kupce u maloprodaji.

U avgustu 2020. cijena deset grama zlata dostigla je na indijskom tržištu rekordnih 56,19 hiljada rupija, a zatim su se u martu prošle godine, kada je mjesečni uvoz narastao na rekordnih 177 tona, spustile na 43,32 hiljade rupija.

Indijska potražnja snažno je podržala cijene zlata na svjetskim tržištima, a u samoj zemlji potrošnja na uvoz pojačala je pritisak na ionako slabu rupiju.

Check Also

Rakčević nudi akcije Vladi, za spas Instituta ostalo 30 dana

Najveći privatni akcionar Instituta Igalo, Žarko Rakčević, ponudio je da državi proda svoj udio od …

Leave a Reply

Your email address will not be published.