Bafet zaradio 120 milijardi dolara od rasta akcija Apple-a

Dodajte komentar

Rast vrijednosti tehnološkog giganta Apple donio je Vorenu Bafetu, američkom investitoru i predsjedniku Berkshire Hathawaya, zaradu od preko 120 milijardi dolara.

Apple je, kako podsjeća Tanjug, ove nedjelje premašio tržišnu kapitalizaciju od tri biliona (hiljada milijardi) dolara.

Bafetova kompanija je počela da kupuje akcije Apple-a 2016. godine, i do sredine 2018. godine stekla je vlasnički udio od pet posto u proizvođaču iPhone-a, u iznosu od 36 milijardi dolara. Vrijednost Berkshire-ovog udjela u Apple-u munjevito se uvećala do 2022. i sada iznosi 160 milijardi dolara, jer se snažan rast cijene akcija tehnološkog diva nastavio i u novoj godini.

“Bez sumnje, ovo je je jedna od najuspješnijih investicija koje je Berkshire napravio u posljednjoj deceniji”, kaže za CNBC Džejms Šanahan, analitičar u firmi Edward Jones.

Osim zarade od ogromnog skoka cijene Apple-ovih akcija, ova investicija je za Berkshire bila unosna i zbog velikih dividendi koje je redovno dobijao u iznosu od oko 775 miliona dolara godišnje, u prosjeku.

Berkshire-ov udio u Apple-u sada čini više od 40 posto portfelja kapitala Bafetovog konglomerata, prema računici portala InsiderScore. Berkshire je najveći Apple-ov akcionar, izvan indeksne korpe dobavljača i fondova kojima se trguje na berzi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *