Rovčanin: Ne planiramo poskupljenje struje

Dodajte komentar

UElektroprivredi (EPCG) smo čvrsto opredijeljeni da zadržimo postojeće cijene električne energije za građane, saopštio je u intervjuu za Pobjedu izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin. On je naveo da će se u EPCG truditi da u ovoj godini izbjegnu politiku restrikcija.

– Građani Crne Gore, bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočavamo, mogu biti bezbrižni, 2022. godine ne planiramo poskupljenje električne energije – kazao je Rovčanin.
On je podsjetio da shodno važećoj regulativi, EPCG ne obavlja regulisane djelatnosti, pa nema ni obavezu podnošenja zahtjeva za odobravanje regulatornog prihoda i cijena prema Regulatornoj agenciji za energetiku.
– U nadležnosti EPCG je samo formiranje cijene prve stavke na računu „aktivna električna energija u višoj i nižoj tarifi“. Cijene aktivne električne energije, shodno članu 58 Zakona o energetici, se „slobodno formiraju na organizovanom tržištu ili ugovorom između prodavca i kupca“ – rekao je Rovčanin.
On dodaje da izuzetak od navedenog predstavlja ograničenje iz člana 249. stav 1 Zakona, kojim je propisano da se, za vrijeme trajanja ograničenja, cijene energije za domaćinstva i male kupce mogu povećavati maksimalno do šest odsto godišnje.

– Shodno navedenom EPCG se prilikom utvrđivanja cijene energije za domaćinstva i male kupce mora pridržavati navedenog ograničenja, dok za ostale (komercijalne) kupce takvo ograničenje ne postoji. I pored te mogućnosti, EPCG 1. januara 2022. godine neće povećati cijenu ni za jednu kategoriju distributivnih kupaca – istakao je Rovčanin.
On je naveo i da je na sjednici Odbora direktora EPCG, održanoj 30. decembra prošle godine, donesena odluka da se popust na ukupnom računu za električnu energiju od 12,5 odsto produži i tokom prvih šest mjeseci 2022. godine, pri čemu je ukupan trošak za te namjene od oko 4,5 miliona u cjelosti preuzela EPCG.

POBJEDA: Da li ćemo imati sigurno i stalno snabdijevanje električnom energijom tokom ove godine? Postoji li u ovom trenutku opasnost od restrikcija?

ROVČANIN: Cijene na energetskom tržištu dostižu dramatičan rast, zbog čega su mnogi u EU, kao i u našem okruženju, pribjegli različitim rješenjima kako bi smanjili štete nastale po tom osnovu. Tako je, na primjer, u Sjevernoj Makedoniji država finansijski pomogla nacionalnu energetsku kompaniju, dok su se u Albaniji, uporedo sa usmjeravanjem državnih sredstava, opredijelili i za restrikcije. Mi smo se, pak, opredijelili da ne podižemo cijenu električne energije za građane, a trudićemo se i da izbjegnemo politiku restrikcija. Nadam se da će naši napori uroditi plodom i da građani neće osjetiti teret turbulencija na tržištu energenata.

POBJEDA: Da li je EPCG kompaniji Uniprom za potrebe KAP-a mogla da ponudi nižu cijenu električne energije od ponuđene?

ROVČANIN: EPCG i Uniprom usaglasili su, prije nekoliko dana, cijene i količine električne energije za KAP koji, shodno odluci Odbora direktora EPCG o utvrđivanju cijena električne energije za snabdijevanje kupaca električne energije priključenih na prenosni sistem za 2022. godinu, donijetoj na sjednici 27. decembra, podrazumijeva da ćemo Kombinatu aluminijuma naredne godine isporučiti oko 61.000 MWh električne energije po cijeni koju smo fakturisali do sada, znači 45 €/MWh, odnosno 54,57 €/MWh u višoj tarifi i 37,70 €/MWh u nižoj tarifi. Ova količina je na nivou od nekih 11 odsto dosadašnje godišnje potrošnje KAP-a. Koliko ćemo zaraditi od energije koju smo do sada isporučivali KAP-u, a koju ćemo preusmjeriti na tržište, ne bih licitirao, jer to zavisi od brojnih faktora i kretanja na tržištu, ali ono što je sasvim sigurno jeste da se radi o desetinama miliona eura a da smo nastavili isporuku električne energije KAP-u po dosadašnjoj cijeni i količinama, a po trenutno važećim tržišnim uslovima, negativni efekti za EPCG mjerili bi se takođe desetinama miliona eura.

POBJEDA: Prema podacima koje je nedavno objavilo Ministarstvo kapitalnih investicija, u EPCG je broj zaposlenih u prvih devet mjeseci prošle godine porastao u odnosu na isti period 2020. godine za 14 odsto. Troškovi zarada i naknada zarada u odnosu na 2020. godinu su u porastu od 1,3 miliona eura, odnosno 8,7 procenata. Kako komentarišete te podatke, da li je kompaniji bilo potrebno toliko novih zaposlenih? Da li je i u kojoj mjeri novo zapošljavanje uticalo na poslovanje kompanije?

ROVČANIN: Na dan 30. novembar 2021. godine, ukupan broj zaposlenih u EPCG ( neodređeno, određeno, agencija) bio je 1.025. Poređenja radi, na dan 30. novembar 2019, broj zaposlenih je bio 980. Dakle, radi se o povećanju od 45 u odnosu na pređašnji period ili, izraženo u procentima, 4,5 odsto, a ne, kako se tvrdi, 14 odsto. Napominjem da je počev od 1. januara ove godine navedeni broj zaposlenih još manji, zbog prestanka radnog odnosa jednom broju kolega po sili zakona (odlazak u starosnu penziju). Zaključno, teza o prekomjernom zapošljavanju, a govorilo se čak i o hiljadama novih radnika nije tačna.

Kada je riječ o zaradama, one su, za period januar – oktobar 2021, iznosile 1,3 miliona eura više nego u prethodnoj godini, s tim što je važno napomenuti da naznačeni iznos uključuje i otpremnine (1,15 miliona), od čega je 400 hiljada opredijeljeno članovima bivšeg menadžmenta. Dakle, u pogledu realnih troškova za zarade trenutno zaposlenih, isključujući otpremnine, riječ je o povećanju od 3,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a ne 8,7 odsto kako je predstavljano u javnosti. Zaključno, teza o drastičnom porastu izdataka po osnovu zarada nije tačna.
Radna snaga kojom je EPCG raspolagala u prethodnom periodu bila je dovoljna za održavanje postojećih postrojenja, ali ne i za razvoj novih projekata. S obzirom na to da smo, sljedstveno odluci da se uključimo u energetsku tranziciju, opredijeljeni za nove investicije, svakako nam je potrebna i dodatna radna snaga. No, ni u narednoj godini, baš kao ni do sada, neće biti nikakvih stihijskih zapošljavanja. Svako dosadašnje pretresanje te teme u javnosti se, u pogledu optužbi na aktuelni menadžment EPCG, svodilo na politikantske manipulacije.

POBJEDA: Da li će u ovoj godini biti otpočeta ekološka rekonstrukcija Termoelektrane?

ROVČANIN: Ekološka rekonstrukcija TE je projekat od prioritetnog energetskog i društvenog značaja. Poznato je da je sa konzorcijumom koji predvodi kineska kompanija DEC International bio potpisan ugovor o izradi glavnog projekta i realizaciji ekološke rekonstrukcije, ukupno vrijedan oko 45 miliona eura bez PDV-a, ali smo zaključili da realizacija projekta na taj način ne obezbjeđuje ispunjavanje svih onih zahtjeva Evropske energetske zajednice koji se prvenstveno odnose na dekarbonizaciju, odnosno smanjenje emisije CO2 u atmosferu, što ne bi ispunilo cilj i bilo bi veoma neisplativo. Stoga, napravili smo detaljnu analizu kako bismo utvrdili trenutno stanje postrojenja i došli do odgovora šta ekološkom rekonstrukcijom želimo postići. Stručni tim koji smo formirali došao je do zaključka da je neophodno uložiti dodatnih 15 miliona eura sa PDV-om u rekonstrukciju kotla, kako bi se ispoštovali svi evropski propisi i standardi. U tom smislu intenzivirali smo aktivnosti na pripremi projekta u dijelu adaptacije kotla i, kao što ste naveli u pitanju, raspisali javni poziv za izbor najbolje ponude za izvođača radova na rekonstrukciji kotla, na koji se svakako može prijaviti i konzorcijum sa kojim je već potpisan ugovor o ekološkoj rekonstrukciji, ali i druge kompanije koje posjeduju potrebne reference za tako sofisticiran tehnički zahvat.
Od toka procesa koji se odnosi na pomenuti javni poziv, zavisi i termin odabira ponuđača. Mi se nadamo da će se to desiti do kraja januara, odnosno do početka februara 2022. godine. Nakon toga bi se moglo pristupiti sljedećoj fazi realizacije ovog projekta.

POBJEDA: Koji su to novi projekti i energetski objekti čija će realizacija i izgradnja biti u fokusu u ovoj i narednim godinama?

ROVČANIN: U mnogo navrata smo govorili o predstojećem investicionom ciklusu, gdje poseban značaj pripada realizaciji projekata kao što solarna elektrana „Briska Gora“, SE „Velje Brdo“, SE „Brana Slano“, SE „Brana Vrtac“, pSE „Slano“, HE „Komarnica“…
Kada je riječ o projektima u 2022. godini, svakako su u fokusu, pored ekološke rekonstrukcije, realizacija projekata „Solari 3000+“ i „Solari 500+“, gdje postoji tendencija povećanja broja korisnika u odnosu na projektovane cifre, te izgradnja VE „Gvozd“, za koju očekujemo da bude završena u roku od 18 mjeseci od dana početka radova, a start očekujemo, okvirno, na proljeće ove godine.

Očekuje bolji poslovni rezultat nego u 2020. godini

POBJEDA: Da li imate preliminarne podatke o finansijskim rezultatima kompanije u 2021? Da li će EPCG poslovnu 2021. godinu završiti u plusu? 

ROVČANIN: EPCG će poslovnu 2021. godinu završiti u plusu, a ostvareni rezultati su, prema preliminarnim podacima, znatno bolji od onih iz 2020. godine. O preciznim podacima je, trenutno, nemoguće govoriti, jer još teku opsežni radovi u vezi sa definisanjem nekih stavki iz domena finansija. Taj, vrlo složen posao svakako mora da bude gotov najkasnije do 31. marta, do kada smo u obavezi da, između ostalog i berzi i Komisiji za hartije od vrijednosti dostavimo sve podatke, relevantne za finansijsko stanje kompanije u 2021. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *