Ova godina će biti zanimljivija kada su u pitanju kriptovalute

Dodajte komentar

Kriptovalute su obilježile prošlu godinu kad su ušle u investicioni mejnstrim. Međutim, analitičari predviđaju da bi ova godina mogla biti još zanimljivija.

Gotovo svaka kriptovaluta, od bitcoina do dogecoina, dosegnula je rekordne vrijednosti i ostvarila zapanjujuće dobitke. Međutim, kako podsjeća tportal, u maju je oko 50 odsto ukupne tržišne vrijednosti zbrisano u samo sedam dana. A u septembru je kineska vlada pokrenula pravi rat protiv kriptovaluta koji je doveo do zabrane svih transakcija.

Drugi važni kripto trenuci iz 2021. dogodili su se kada je El Salvador učinio bitcoin legalnim sredstvom plaćanja, brojni mim tokeni eksplodirali, a jedan je NFT prodan za nevjerovatnih 69 miliona dolara.

Šta će nam donijeti ova godina na tržištima kriptovaluta? Arcane Research kompanija za istraživanje blochchaina, izradila je desetine kriptopredviđanja za 2022. Ovo je pet najvažnijih:

Uska korelacija između bitcoina i indeksa S&P 500

Uprkos prijetnji globalnom ekonomskom oporavku zbog sve većeg broja slučajeva koronavirusa, i bitcoin i S&P 500 ostvarili su impresivan rast u 2021. godini: bitcoin je skočio 66 odsto, a S&P 500 porastao je oko 27 odsto.

Međutim, s obzirom na to da se bitcoin sve više ponašao kao rizična imovina, Arcane Research predviđa da će dodatno pojačati značajna kretanja na berzi.

“Zato, ako tržište dionica nastavi da raste u 2022. godini, bitcoin će ga vjerovatno nadmašiti”, predviđaju.

“Ali ako vidimo crvenu godinu za berzu, bitcoin će vjerovatno podbaciti.”

Ether će opet nadmašiti bitcoin

Iako je dugo figurirao kao druga violina, ether je daleko nadmašio bitcoin 2021. godine, uzletjevši 418 odsto u poređenju sa “samo” 66 odsto koliko je iznosio rast bitcoina, piše Markets Insider.

“Ovaj jaz u performansama je najveći uočen od 2015. kada je ethereum lansiran”, rekao je Arcane.

Među razlozima zbog kojih će ether nastaviti da nadmašuje u 2022. je porast obima prodaje NFT-a. Većina ovih tokena i dalje radi na ethereumovom blochchainu.

Većina mim kovanica će nestati

Investitori su vidjeli kako mim (meme) kovanice imaju ogromne oscilacije u 2021. Na primjer, Shiba Inu porastao je za nevjerovatnih 44,540,000 odsto prošle godine. I Squid, kriptovaluta nazvana po popularnoj Netfliksovoj seriji Squid Game, skočila je za više od 75.000 odsto u manje od nedjelju dana da bi ubrzo nestala.

“Ne možemo analizirati tržište 2021, a da ne spomenemo apsurdni memecoin uzlet iz prošle godine”, kažu u Arcane Researchu, dodajući da će fenomen biti upamćen kao “istorijski relikt apsurdnih vremena koja su vladala 2021.”

USD coin će prestići tether i postati najveći stablecoin

Tether je već neko vrijeme na vrhu kao najveći stablecoin po tržišnoj vrijednosti. Međutim, možda će se to ove godine promijeniti, posebno s odlukom USD coina da se pridruži talasu pozajmljivanja.

“Inovativni proizvodi za kreditiranje koji isplaćuju visoke prinose za depozite stablecoina prvenstveno su bili pokretači rasta stablecoina”, smatraju u Arcane Researchu.

Bitcoin će ostati usko povezan s VIX-om

Dionička tržišta su prošle godine imala zvjezdani uspjeh, ali se jedan obrazac iskristalisao, prema Arcane Researchu:

“Strah na širokim finansijskim tržištima direktno je uticao na performanse bitcoina”, naveli su.

Porast CBOE indeksa volatilnosti ili VIX (poznatiji kao indeks straha), pratio je rasprodaju bitcoina. Arcane Research upozorio je da bi tržišni vjetrovi ove godine mogli imati implikacije na kratkoročnu putanju cijene bitcoina.

Izvor: Tportal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *