Novi rekord Wall Streeta na početku godine, kineski indeksi u zelenom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli nove rekordne nivoe , što se zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom, bankarskom i energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 246 bodova ili 0,68 posto, na 36.585 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 4.796 bodova, a Nasdaq indeks 1,20 posto, na 15.832 boda.

Novi rekord S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica Tesle i Applea.

Na većini azijskih berzi u utorak su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no kineske berze, uprkos dobrim ekonomskim pokazateljima, zaostaju zbog pritiska na tehnološki sektor.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji skočile gotovo 2 posto. Indeks u Hong Kongu stagnira, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju blago pali.

Zaostajanje kineskih berzi posljedica je pritiska na tehnološki sektor zbog najave strože regulacije tog sektora. Takođe, neizvjesnost vlada u vezi tamošnjeg nekretninskog sektora zbog golemih dugova nekoliko kompanija, uključujući Evergrande.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *