Nafta skuplja uoči sastanka proizvođača

Dodajte komentar

Cijena nafte porasla je danas u očekivanju investitora da će proizvođači ovog energenta odlučiti da nastave sa povećanjem isporuka, što je znak da je potražnja na visokom nivou uprkos širenju omikron varijante virusa korona.

Barel brent nafte skuplji je za 43 centa i sada košta 79,41 dolar, a barel sirove nafte u SAD prodaje se za 76,41 dolara nakon poskupljenja za 33 centa.

“Glavni pokretač globalnih cijena u ovom trenutku je regulisanje isporuka na tržištu sa strane grupe OPEK plus, dok postoje i prekidi snabdijevanja iz Libije i Ekvadora”, izjavila je Vijendra Čauhan, analitičar iz kompanije “Enerdži aspekts”.

Ona je ocijenila da je efekat bojazni za potražnju usljed širenja omikrona i planiranog korištenja strateških rezervi nafte manji nego što se očekivalo.

OPEK, Rusija i ostali izvoznici nafte sastaće se danas, a tri izvora iz ove grupe zemalja rekla su da se očekuje odluka o nastavku povećanja dnevnog izvoza u februaru za 400.000 barela na dan, kao što se radilo u svakom mjesecu od avgusta.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *