Inflacija u Turskoj dostigla 36 odsto

Dodajte komentar

Porast potrošačkih cijena u Turskoj dostigao je 36,08 odsto u decembru, što je rekord od septembra 2002, a posljedica je pada vrednosti lire, pokazuju zvanični podaci.

Ova inflacija, više od sedam puta povećana od prvobitnog cilja vlade, objašnjava se padom vrijednosti turske lire od gotovo 45 odsto, u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana.

Inflacija, koja je dostigla 21,31 odsto na godišnjem nivou u novembru, postala je veoma burna politička tema u Turskoj, 18 mjeseci od narednih predsjedničkih izbora, predviđenih za 2023. godinu.

Opozicija poslednjih mjeseci optužuje Nacionalnu kancelariju za statistiku da namerno smanjuje izvještaje o tome koliko rastu cijene.

Za građane zemlje pad vrijednosti valute se ogleda u skoku cijena koje je teško izdržati pošto je zemlja vrlo zavisna od uvoza, posebno sirovina i energenata.

Posle višenedeljnih istorijskih gubitaka vrijednosti, turska lira se snažno oporavila sredinom decembra, posle hitnih mjera koje je najavio predsjednik Redžep Tajip Erdogan i masovne prodaje rezervi u dolarima, ali posljednjih nedjelju dana ona ponovo gubi vrijednost u odnosu na dolar.

(Bankar.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *