Evropske dinonice na rekordu, Wizz Air među najvećim dobitnicima

Dodajte komentar

Evropske dionice su danas dostigle rekordnu vrijednost dok se novogodišnji zamah nastavio na globalnim tržištima.

Panevropski indeks Stoxx 600 trgovao se 0,6 posto više, postigavši ​​unutardnevni rekord od 494,12 po londonskom vremenu sredinom jutra. Većina sektora bila je u pozitivnom teritoriju, osim zdravstva i zaliha hemikalija.

Dionice avioprevoznika i putovanja među najvećim su dobitkom indeksa, s tim da je sektor porastao za 3,4 posto.

International Consolidated Airlines Group i Wizz Air su porasli za 10 posto dok je njemačka putnička firma TUI porasla za 7 posto. Najlošija dionica na indeksu bila je Delivery Hero, s padom od 3,4 posto.

To dolazi nakon što su dionice u Evropi počele 2022. godinu s velikim skokom u ponedjeljak, budući da je većina glavnih regionalnih indeksa bila veća prvog dana trgovanja u novoj godini.

Međutim, još uvijek postoji velika neizvjesnost oko pandemije Covid-19, s više zemalja širom svijeta koje ponovno uvode ograničenja ili mjere izolacije kako bi zaustavile širenje vrlo zarazne varijante omikrona.

Inflacija i monetarna politika bit će ključne teme za 2022., budući da ulagači očekuju da će američke Federalne rezerve povećati stope u narednoj godini kako bi pomogle u hlađenju rasta cijena za potrošače.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *