Šta donosi Nacrt zakona o igrama na sreću

Dodajte komentar

Ni pola godina od završetka javne rasprave o nacrtu zakona o igrama na sreću, priređivači i dalje ne znaju da li su i u kojoj mjeri prihvaćene njihove primjedbe i sugestije, ni da li postoji finalna verzija teksta zakona, jer još nema izvještaja o sprovedenoj raspravi, koje je Ministarstvo finansija (MF) bilo dužno da objavi u roku od 15 dana od kraja rasprave.

– Naši ključni prijedlozi su bili da se jasnim i transparentnim zakonskim rješenjem omoguće jednaki uslovi svim priređivačima i uvede red na tržište igara na sreću. Tražili smo da naknade budu na takvom nivou da omoguće podizanje standarda djelatnosti i istovremeno stimulativno djeluju na nove investicije i povećanje prihoda budžeta, te da se djelotvornim mjerama spriječi učešće maloljetnika u igrama na sreću – kazala je za Pobjedu predstavnica Udruženja priređivača igara na sreću Marijana Zec.

Završna faza

Iz MF Pobjedi su kazali da je procedura oko prijedloga zakona u završnoj fazi usaglašavanja sa institucijama te da će odmah nakon toga biti dostavljen Vladi na utvrđivanje. Novim zakonom, kako navode, žele stvoriti kvalitetniji ambijent za razvoj tržišta i privlačenja priređivača iz inostranstva, postići veću fiskalnu disciplinu i obezbijediti veći priliv budžetu sužavanjem prostora za malverzacije, utaju poreza i neplaćanje naknada.

– Pooštrenom kaznenom politikom očekujemo da će zakon pružiti dodatne garancije poslovanju legalnih priređivača igara na sreću, a demotivisati nelegalne, te obezbijediti veću zaštitu maloljetnika od učestvovanja u igrama na sreću i društvenu zaštitu igrača i njihovih porodica. Donošenjem zakona biće uspostavljen potpuniji i kvalitetniji onlajn nadzor svih priređivača igara na sreću kroz uvođenje efikasnog monitoring mehanizma, odnosno uspostavljanjem boljeg kontrolnog sistema umrežavanjem priređivača, što će dovesti do stvaranja kvalitetnijeg ambijenta za razvoj tržišta i povećanje prihoda od igara na sreću – objašnjavaju iz Ministarstva.

U novom zakonu naći će se i preporuke iz analize Savjeta Evrope koje se odnose na nadzor onlajn igara.

– Posebna pažnja je posvećena uređenju pitanja stvarnog vlasnika, objedinjavanja inspekcija i ,,fit and proper“ kriterijuma priređivača igara na sreću. Novim zakonom biće otklonjeni nedostaci, a biće preciznije i potpunije regulisane pojedine, u praksi, sporne odredbe postojećeg – kažu iz MF dodajući da će priređivači imati i obavezu da podižu svijest igrača kada je riječ o psiho-socijalnoj dimenziji igara.

Izgubljeni prihodi

Na pitanje Pobjede koliko je prihoda država izgubila, imajući u vidu ubrzani tehnološki razvoj od 2004. godine, kada je donijet prethodni zakon, iz MF nijesmo dobili precizan odgovor, ali nam je rečeno da se trenutnim zakonom propuštaju značajni prihodi, a da i priređivači imaju sužen opseg djelovanja. Pravo priređivanja onlajn igara će, kao i do sada, imati oni koji već imaju koncesije za jednu od igara, a onlajn nadzorom biće obuhvaćeni svi, uključujući kazina i lutrijske igre, koji do sada nijesu bili.

– Priređivači će biti u obavezi da obezbijede čuvanje primljenih uplata i isplata u realnom vremenu na način kojim se omogućava uspostavljanje sistema nadzora. Osim navedenog, priređivači igara na sreću u kazinima, igara na sreću putem onlajn igranja i lutrijskih igara na sreću će biti u obavezi da obezbijede čuvanje podataka o igračima. Priređivači će biti u obavezi da vode evidenciju o licima koja uplate i uplatama iznosa većeg od dvije hiljade eura, kao i da vode evidenciju o dobitnicima za sve igre na sreću, uključujući i onlajn igre i izdatim potvrdama o isplaćenim dobicima. Godišnji izvještaj sa ovim podacima će biti u obavezi da dostavljaju nadležnom organu i finansijsko obavještajnoj jedinici do kraja januara tekuće godine za prethodnu – navode iz MF.

Ukazuju da će postojeći informacioni sistem za nadzor biti unaprijeđen, za šta su, kako navode, obezbijeđenja sredstva od donacije Republike Slovačke, koja je, prema sporazumu, uplatila milion eura u ove svrhe.

Nedovoljno kadra

Iz Sektora za igre na sreću Uprave prihoda i carina (UPIC) očekuju da će novim zakonom konačno biti uređena ova oblast i konkretizovani pozitivni benefiti za državu. Navode da je u Upravu za igre, otkada je formirana 2008, uloženo malo u razvoj kadrovskog i tehničkog potencijala, te da država nije adekvatno ispratila evidentnu ekspanziju na tržištu igara.

– Višestruko je povećan obim posla u dijelu izdavanja koncesionih ugovora i izrade mjesečnih fiskalnih opterećenja za priređivače, a brojno stanje zaposlenih je čak manje nego kada je Uprava počela sa radom. Kontrolna funkcija, odnosno inspekcijska služba, je izdvojena iz ovog organa 2012. godine, što je negativno uticalo na kvalitet nadzora nad priređivačima igara na sreću – navode iz UPIC-a.

Ipak, pozitivni iskorak napravljen je uspostavljanjem informacionog sistema za nadzor (ISONIS), čiji benefiti su bili vidljivi godinu nakon implementacije, 2018, kada je zabilježen rast prihoda od koncesija za skoro 50 odsto.

– Međutim, od tog vremena nijesu ulagana sredstva u proširenje i razvoj ISONIS-a i jačanje njegove softverske i komunikaciono-hardverske komponente, čak ni nakon realizovanja Sporazuma o kontribuciji sa Ministarstvom finansija Republike Slovačke – tvrde iz UPIC-a.

Prihod od onlajn igara

Prihodi po osnovu fiksne koncesione naknade za priređivanje igara na sreću preko interneta zaključno sa novembrom 2021. godine iznosili su 1.189.511 eura. Na dan 23. decembar prošle godine bilo je registrovano 11 priređivača onlajn klađenja. Na posljedni dan 2020. godine bile su evidentirane 1.024 kladionice, dok ih je trenutno, prema posljednjim informacijama, 995. Na to je, kako smatraju u UPIC-u, uticala pandemija.

Gubici budžeta i radnih mjesta

Upućeni u ovu oblast su za Pobjedu kazali da je u ovoj djelatnosti krajem 2020. godine u Crnoj Gori bilo zaposleno preko tri hiljade ljudi, a da su budžetski prihodi sa 15,8 miliona 2019. godinu kasnije pali na 11,9 miliona. Pomoć države je izostala, pa nijesu imali ni subvencija za zaposlene niti su bili oslobođeni plaćanja fiksne naknade dok su bili zatvoreni. Zbog toga je, kako tvrde, zatvoreno 138 kladionica i 13 automat klubova do kraja avgusta prošle godine, a preko 500 ljudi ostalo je bez posla.

Izvor: PObjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *