Njemci lani nagomilali rekordno bogatstvo

Dodajte komentar

Njemci su u protekloj godini dodatno povećali svoje ušteđevine tako da je njihovo bogatstvo poraslo na rekordnih 7,7 biliona eura, saopštila je danas DZ banka.

“Glavni razlog povećanja novčanog imetka građana Njemačke je ponovno rekordna štednja”, rekao je ekonomista DZ banke Michael Stappel.

On kaže kako je stopa štednje u protekloj godini, iako je pala u odnosu na 2020, iznosila još uvijek visokih 15 posto. To znači da su građani Njemačke na svakih sto eura koji su im stajali na raspolaganju uštedjeli 15.

U rekordnu sumu od 7,7 biliona eura se ubrajaju klasična novčana štednja, vrijednosni papiri te potraživanja od osiguranja.

Rekordni talas štednje

Rekordni talas štednje počeo je 2020. s pojavom prvih naznaka pandemije. U 2020. stopa štednje je sa 16,1 posto bila još viša.

Prošle godine trend štednje je popustio tokom ljetnih mjeseci, kada se činilo da je pandemija na zalasku.

“Potrošačko raspoloženje je međutim splasnulo na jesen s prvim naznakama novog pandemijskog talasa i mjera zatvaranja”, kaže Stappel iz DZ banke, krovne banke svih Volks i Raiffeisen banaka u Njemačkoj.

Porast novčanog imetka objašnjava se i većom spremnošću Njemaca na ulaganje u vrijednosne papire.

“S obzirom na niske, pa čak i negativne kamate na ušteđevine, više građana se prošle godine odvažilo na ulaganje u dionice”, zaključuje Stappel.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *