An aerial port bow view of the aircraft carrier USS AMERICA (CV 66) during its transit through the canal.

Egipat: Sueski kanal ostvario rekordni godišnji prihod od 6,3 milijarde dolara

Egipatski Sueski kanal ostvario je 2021. godine prihod od 6,3 milijarde dolara, što je rekordni godišnji prihod koji je ikada ostvaren u kanalu koji se smatra žilom kucavicom svjetskog pomorskog prometa, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava za Sueski kanal (SCA), vladino tijelo koje upravlja plovnim putem, saopštila je da su prihodi kanala porasli za 12,8 posto, odnosno 720 miliona dolara u odnosu na prihode iz 2020. godine.

Predsjednik SCA Osama Rabie rekao je da su kanalom prošla 20.694 broda u oba smijera, što je povećanje od deset posto u odnosu na prethodnu godinu.

Sueskim kanalom je tokom 2021. godine transportirano ukupno 1,27 milijardi tona tereta, što je povećanje od 8,5 posto u odnosu na 1,17 milijardi tona u 2020. godine.

U martu 2021. plovidba Sueskim kanalom je prekinuta kada se džinovski brod “Ever Given“ nasukao i blokirao plovni put na skoro šest dana. Incident je poremetio globalni brodski promet i zaustavio prolazak stotina brodova kroz kanal, uzrokujući gubitke koji se procjenjuju na između 12-15 miliona dolara svakog dana tokom blokade.s

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.