Njemačka kaznila Deutsche Bank zbog skandala s kamatnim stopama

Njemački regulator Bafin izrekao je u srijedu Deutsche Banku novčanu kaznu od 8,66 miliona eura zbog ‘propusnih’ mehanizama kontrole i prevencije manipulacija pri proračunu kamatnih stopa.

Deutsche Bank dostavlja podatke koji se koriste za proračun referentne kamatne stope euribor, a kažnjen je zato što njegovi sistemi prevencije, mehanizmi kontrole i strategije s vremena na vrijeme nisu dobro funkcionisali, saopštio je njemački finansijski regulator.

Euribor koristi se kao osnova za bankovne transakcije vrijedne hiljade milijardi eura i utječe na finansijske proizvode u rasponu od raznih vrsta kredita do složenih finansijskih izvedenica.

Prije nekoliko godina utvrđeno je da su zaposleni nekoliko velikih svjetskih banaka, uključujući Deutsche Bank, godinama manipulisali podacima koji se koriste pri proračunu tih referentnih kamatnih stopa kako bi povećali zaradu.

Od početka 2018. godine banke koje dostavljaju podatke za proračun euribora zakonski su obavezne da spriječe eventualne manipulacije i garantuju tačnost podataka.

Prema navodima bankarskih supervizora, Deutsche Bank nije ispunio te obaveze u više navrata u razdoblju revizije 2019. i 2020. godine.

Deutsche Bank prihvata kaznu, rekla je portparolka, dodavši ipak da ne vide naznaka da su “navedene činjenice rezultirale netačnim podacima u izvještaju koji je dostavljen rukovodicu postupka proračuna referentnih vrijednosti”.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.