Kostić: Budžet unosi novi nivo neizvjesnosti kod poslovanja privrede

Dodajte komentar

Planirani budžet za narednu godinu  unosi novi nivo neizvjesnosti u poslovanje privrede, ocijenio je predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) prof dr Vasilije Kostić.

„Sa stanovišta interesa poslodavaca, koji nikad nijesu suprostavljeni interesima društva, vjerujem da ovaj budžet unosi novi nivo neizvjesnosti u njihovo poslovanje“, kazao je Kostić za agenciju Mediabiro.

Komentarišući projekat Evropa sad, on je rekao da se postavlja pitanje da li je taj projekat uopšte održiv.

„Čujemo i neutemeljenje zahtjeve za novim rastom potrošnje koji mogu da rezultiraju ozbiljnim nivom nestabilnosti u smislu poslovne aktivnosti poslodavaca u narednoj godini“, kazao je Kostić.

Ipak, kako je rekao, treba napomenuti da budžet kroz projekat Evropa sad sadrži i dobru okolnost, a to je da se prvi put targetira smanjivanje doprinosa i poreza poslodavcima.

„To je vrlo značajno za nas i mi to tumačimo kao početak jednog procesa u budućnosti koji bi trebalo da dobije odlike trenda“, dodao je Kostić.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju priprema projekta Evropa sad poslodavci su dovedeni praktično pred svršen čin.

„Znali smo da takav dokument postoji i samo nam je ostavljena mogućnost da se o njemu izjasnimo sa da ili ne. Takav vid komunikacije nije dobar po Vladu koja generiše takav odnos“, smatra Kostić.

On je dodao da je isključenje poslodavaca iz njegove pripreme „nezamislivo i apsolutno neracionalno“.

Kada je u pitanju povećanje minimalne zarade, Kostić ističe da to može biti neodrživo.

„Kada imate rast zarada morate imati i povećan nivo ekonomske aktivnosti i produktivnosti“, rekao je Kostić.

On smatra da je dobro to što u Skupštini nije usvojen zakon o akcizama, za koji je u budžetu planiran određeni iznos prihoda.

„Dobro je što nije usvojen zakon o porezu na gotovinu, što govori da kreatori ekonomske politike ne vode mnogo računa o interesima poslodavaca“, naveo je Kostić.

On je rekao da je za građane i privredu važno da je budžet usvojen.

„Neusvajanje budžeta bi imalo višestruke posljedice, ali treba da razumijemo da budžet nije konačna stvar i da postoji rebalans budžeta i naknadno reagovanje“, napomenuo je Kostić.

Prema njegovim riječima, razumne ekonomske politike podrazumijevaju brzo djelovanje ili odustajanje od rješanje koja nijesu adekvatna.

„Da budžet nije usvojen kod nas bi to bila druga godina da se ide u privremeno finansiranje. To bi bio ozbiljan alarm za privredu i da se ne možete osloniti na projekcije onoga ko je dužan da donosi budžet“, kazao je Kostić.

Izvor: MediaBiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *