Kineska ekonomija će premašiti SAD 2033. godine

Dodajte komentar

Prije godinu dana Japanski centar za ekonomska istraživanja (JCER) predvidio je da će kineska ekonomija nadmašiti privredu Sjedinjenih Američkih Država do 2029. godine, ili za manje od jedne decenije. Isti istraživački centar je ovog mjeseca objavio znatno revidirane brojke, rekavši da se sada očekuje da će se to ipak dogoditi kasnije nego što su mislili, odnosno 2033, prenosi ZeroHedge.

JCER je zaključio da Kina nanosi štetu svom potencijalu rasta nedavnim suzbijanjem velikih tehnoloških i drugih velikih industrija, uključujući, između ostalog, njen ambiciozni, ali kontroverzni nagon za dekarbonizaciju, dok pokušava da se predstavi kao “timski igrač” koji se zalaže za agendu Zapada o klimatskim promjenama tako nagomilavajući još više dugova u procesu.

Takođe postoji opasnost od bankrota za gigante nekretnina i naravno problematičnom situacijom Evergranda koji trenutno predstavlja “najveću brigu”.

Portal Nikkei Asia navodi da se očekuje značajan pad investicija s obzirom na strože finansijske propise centralizovane zemlje, čiji je cilj suzbijanje prekomernih ulaganja u nekretnine.

“Najnovija projekcija takođe utiče na brz ekonomski oporavak SAD ove godine, uz pomoć ogromnog paketa podsticaja koji je administracija predsjednika Džoa Bajdena progurala kroz Kongres”, navodi Nikkei na osnovu nalaza JCER-a.

Prema regionalnim medijima, na osnovu brojki japanskog istraživačkog centra, promjena će se dogoditi kada ekonomije dvije zemlje dostignu po 35 biliona (hiljada milijardi) američkih dolara.

Trenutno je američki BDP oko 23 biliona dolara, dok je kineski prelazi 16 biliona dolara.

U međuvremenu, prije nekoliko dana Svjetska banka je procijenila izglede Kine za blisku budućnost rekavši da očekuje da će kineski ekonomski rast stati u 2022. godini.

Svjetska banka je smanjila svoje prognoze za ekonomski rast Kine u ovoj i narednoj godini, pošto se druga najveća svjetska ekonomija suočava sa sve većim preprekama od nove varijante kornonavirusa (omikron) do ozbiljnog pada sektora nekretnina.

Banka sada očekuje da će kineski BDP porasti za osam odsto u 2021. godini u poređenju sa prethodnom, što je niže od ranijih predviđanja.

Takođe je smanjila svoju prognozu za 2022. godinu sa 5,4 odsto na 5,1 odsto što bi označilo drugi najsporiji tempo rasta za Kinu od 1990. godine, kada je ekonomija zemlje porasla za 3,9 odsto, nakon međunarodnih sankcija u vezi sa masakrom na Trgu Tjenanmen 1989. godine. Kineska ekonomija je porasla za 2,2 odsto u 2020. godini.

Izvor: Novaekonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *